perjantai 1. huhtikuuta 2022

"Eihän hänellä ole vaatteita..."

 




Muistattehan sadun keisarin uusista vaatteista? Siinä pätevyydestään epävarma keisari sai hoviinsa kierot kankurit, jotka väittivät kutovansa kangasta, jonka vain osaavimmat ja pätevimmät virkamiehet ja kansalaiset kykenivät näkemään. Loimiin ja kuteisiin annetut rahat menivät kankureiden taskuihin ja kangaspuut helskyivät tyhjinä. Keisari ei tietenkään itsekään nähnyt olematonta kangasta, mutta epäpäteväksi leimautumisen pelossa hän asteli paraatissa sonnustautuneena noihin muka taianomaisiin vaatteisiin. Kukaan kadun reunalla paraatia seuraavista aikuisista ei uskaltanut - samasta epäpätevyyden pelosta - kommentoida keisarin ilkosillaan tepastelua. Siihen tarvittiin viaton pikkupoika, joka kailotti ääneen kaikkien näkemän tilanteen ”eihän hänellä ole vaatteita”!

 

Minusta näyttää siltä, että naapurimaassa tepastelee nyt samantyyppinen keisari. Hänelle ei lähipiiri ole epäpäteväksi paljastumisen pelossa uskaltanut kertoa, miten huonolla tolalla asekanta ja armeija on, ja miten rahat ovat menneet vastuuhenkilöiden huvijahteihin ja loma-asuntoihin. Keisarin suuttumista varoen hänelle on kerrottu muunnettua ja paljon todellista kauniimmaksi maalailtua totuutta. Keisarin on annettu kuulla vain asioita, joita hän on halunnut kuulla. Siihen tapaan, että veljeskansa Ukrainaa johtaa epäuskottava komeljanttari, tai että Eurooppa on hajaannuksen tilassa ja vielä että Amerikan Yhdysvaltoja johtaa seniili pappa.  

 

Itseään ja omaa erinomaisuuttaan täynnä olevan keisarin annettiin lähteä naapurimaahan sotimaan, vaikka varmasti kenraalit tiesivät todellisuuden. Tuon keisarin tunnutaan nyt antavan melskata aivan liian kauan, vaikka joka ainoa päivä tuhoutuu paljon viattomia ihmisiä ja heidän kotejaan. Kukaan ei uskalla pysäyttää uusissa vaatteissaan keikaroivaa keisaria. On puhuttu siitäkin, miten hänen pitää voida säilyttää kasvonsa.

 

Kuka voisi olla se sadun pikku poika, joka kiljaisee totuuden kirkkaalla ja kuuluvalla äänellä? Turhaan on odoteltu, että keisarin lähipiiri hermostuu ja tekee palatsivallankaappauksen. Pitäisikö sittenkin vinkata, että pienehkön naapurimaan arvostettu presidentti kajauttaisi asian julkisuuteen jossakin riittävän laajassa foorumissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti