torstai 2. kesäkuuta 2022

Olemme onnistuneet luomaan mökkirutiineja

 


 






Kauan meillä menikin, ennen kuin mökkeily rupesi sujumaan tuttuja turvallisia, rutiininomaisia tapoja noudattaen. Paljon vähemmän tarvitsee kinata, kun asiat sujuvat yhteisen konseptin mukaan.

 

Kotoa startataan perjantai-iltapäivällä mahdollisimman hyvissä ajoin, eli mieluiten kolmen pintaan. Tunnin päästä ollaan Taavetissa, jossa on menomatkan ainoa paussi. Taavettiin mennessä on suunniteltu viikonlopun syömiset - lihaa vaiko kalaa -  ja tehdään ruokahankinnat. Sitten hurautetaan yhtä soittoa  kuutostietä Datšalle asti. Paitsi siinä tapauksessa, että puolisko keksii jotain aivan välttämätöntä hankittavaa Puuilosta, jolloin voidaan poiketa vielä Lappeenrannan puodissa.

 

Perjantaina ei saunota. Riittää, että saadaan ruoat kylmään ja leivinuuni lämpiämään. Sitten voidaankin jo istahtaa prinsessakuistille suunnittelemaan lauantain puuhia. Siinä on suunniteltu niin kuivuneiden puiden kaatamiset kuin saunan välioven korjaaminen tunkkia apuna käyttäen. Siinä on myös ihmetelty teeren kukerrusta ja kuulosteltu Joensuuhun menevän junan kaukaista kolketta.

 

Lauantaihin herätään leivinuunin muurin takana sijaitsevasta kammarista hyvin nukkuneina. Sittenkin, vaikka aurinko armas pyrkii paistamaan silmiin jo viidestä alkaen. Puuhakas lauantai käynnistyy pannukahvilla ja kauraleivällä. Lauantain puuhat keskeytyvät tyypillisesti sukulaisvieraiden kanssa juotuihin päiväkahveihin. Sitten saatetaan jatkaa vielä pikkuinen rupeama saunan lämpiämistä odottaessa. Leppoisan puusaunan löylyissä rentoutuvat puuhatessa kipeytyneet lihakset ja puhdistuu työn nostattama hiki.

 

Sunnuntaiaamupäivällä käpsehditään vähän haikein mielin paikkoja siihen kuntoon, että voidaan jättää mökki omilleen. Huolehditaan viimeiset tiskit ja roskat, keräillään pyykit ja tyhjät vesiastiat matkaan. Ja usein - juuri kun sunnuntain iltapäivän aurinko lämmittäisi ihan parhaimmillaan – on vain repäistävä itsensä irti mökkimoodista ja startattava kotimatkalle.

 

Kotimatkan alkajaisiksi pysähdytään Parikkalan Patsaspuiston kupeessa olevassa lettukahvilassa herkuttelemassa mansikkahillolla ja kermavaahdolla kuorrutetuilla letuilla. Lettuhetki päättää mökkiviikonlopun. Siitä alkaa siirtyminen arkeen. Toisinaan on kotimatkalla vielä toinenkin pysähdys – ainakin mikäli kylmälaukussa on eväsleipiä, joiden väliin on pakattu viimeiset jämät mökillä savustetusta lohesta. Taavetin välillä nautimme vielä viimeisen makumuiston mökiltä.

 

Aivan kuin lapselle, luovat rutiinit turvaa myös aikuiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti