tiistai 2. elokuuta 2022

Suomalaisetko muka ämpärikansaa

 


 


Yhtenään puhutaan siitä, miten me suomalaiset olemme viehättyneitä ämpäreistä ja meidät voi ämpärin avulla houkutella vaikka mihin. Päätin tutkia ämpärin käyttöä yhden keskivertoämpärinkuluttajan kautta.

 

Vuosittain saan kotiin uuden ämpärin kansineen. Vanhempani toimittavat meille syksyisin puolukkaämpärin. Tuon ämpärillisen verran meillä kuluu puolukkaa vuodessa. Aivan eri ämpäri on se, johon annostellaan sokerit ja sitruunat vappusiman valmistusta varten. Mustikkaämpäri on taas eri astia. Se otetaan virkaansa heinäkuussa, kun lähdetään tutkailemaan luonnonantimien saatavuutta Loviisan seudulla. Vielä meillä on luuttuämpäri, mutta se on vähän eri asia, sillä tähän ei pyöreä kansi sopisi.

 

Mökillä ämpäreitä on käytössä runsaammin. Luuttuämpärin erottaa sielläkin muodosta, mutta muut ovat käyttötarkoituksen mukaan värikoodattuja.

 

Kaksi valkoista ämpäriä on nimetty kalaämpäreiksi. Toinen on mökillä otettavissa matkaan, kun lähdetään onkiretkelle ja toinen on valmiiksi veneessä. Veneessä ämpärillä saatetaan suurempien sateiden jälkeen joutua myös äyskäröimään, mutta pääasiassa ämpäri odottelee siellä suuren lohen kotiin kuljettamista.

 

Punaiset ämpärit ovat saunavesiämpäreitä. Niihin sekoitetaan sopivanlämpöinen pesuvesi mökkisuihkulla suihkuttelua varten.

 

Harmaiden ämpäreiden tehtävänä on kuljettaa tiskivettä. Tiskivedessä ei sovi olla kalan eikä shampoon jäämiä, joten tiskivesiämpärit on syytä olla erikseen. Meillä tiskataan mökillä iltaisin saunan jälkeen, saunan padassa lämmitetyllä vedellä. Tiskaaminen tapahtuu tuvassa, joten kuljetamme vettä, emmekä astioita.

 

Mökkituvan uunin laidalla on vielä pino pienempiä ja sisäkkäin sopiviä ämpäreitä. Tuosta pinosta valitaan matkaan kaksi, kun lähdetään mökkipihalta metsän puolelle. Ämpäreitä tarvitaan mukaan kaksi, sillä koskaan ei tiedä sattuuko vadelmareissulla osumaan kantarellipaikalle ja aarteet on tietenkin saatava kerättyä matkaan. Näitä pikkuämpäreitä on tyrkyllä ainakin puolenkymmentä, sillä ämpärit on voitava tarjota myös mahdolliselle metsäretkikaverille.

 

Tämän tutkimuksen yhteenvetona voidaan siis todeta, että keskivertoemäntä tarvitsee vähintään 15 ämpäriä. Onko siis ihme, että ämpärijonoissa on tungosta?

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti