maanantai 1. elokuuta 2022

Universaalit säästötalkoot

 


 


Asioihin voi suhtautua monella tapaa. Voi ottaa kielteisen tai nihkeän kannan, jolloin kaikki tuntuu hankalalta ja kurjalta. Toisaalta voi päättää koettaa suhtautua positiivisemmin, ymmärtäen ja itsensä osallistaen. Näin ajattelen näistä sodan ja pakotteiden vaikutuksista.

 

Itse en jaksa käydä katkeroitumaan bensan ja ruoan hintojen korotuksista taikka asuntolainan koronnoususta, vaan taustan ymmärtäen koetan sopeuttaa omaa kulutustani, tehdä järkeviä ratkaisuja ja osallistaa itseni näihin universaaleihin säästötalkoisiin. Tämä koskee ainakin kaikkia eurooppalaisia. Tämä on yhteinen asia.

 

Keväällä neuvottiin ottamaan kaikki viljelysmaa käyttöön ja kasvattamaan ruokaa mahdollisuuksien mukaan kotona. Meillä jäi vielä se mökille ajateltu metsäperuna istuttamatta, mutta molemmissa ”brittiläisen keittiöpuutarhani” kylpyammeissa kasvaa Siikliä ja ”kiinalaisessa kohopenkissä” kesäkurpitsaa. Mökilläkin on muutama lavankauluslaatikko, joista odottelen lähinnä maustepuolta, tilliä ja persiljaa. Kesän kääntyessä syyspuolelle on ruokaa päästy jo jatkamaan metsän antimilla. Kantarellipastaa ja mustikkapiirakkaa syödessä on heti herkkujen äärellä, eikä ymmärrä ollenkaan syövänsä penninvenytyslounasta. Olen ajatellut, että nyt jos koskaan on aika syödä pakastimetkin tyhjäksi ennen kevättä. Turha hirvenlihojakaan on ikuisesti pakastimessa ”hillota”.

 

Kesän tärkein mökkipuuha oli polttopuiden teko. Niitä on nyt jemmassa liki kolmen vuoden tarve – ja oikein hyvä niin! Puuta käyttäen pyrimme pitämään sähkölaskun hinnannoususta huolimatta entisellä tasolla. Ehkä emme ensi talvena laita pattereita päälle edes makuuhuoneisiin.

 

Työmatkat on tehtävä, mutta aion ehdottomasti jatkaa keväällä harjoiteltua kimppamatkailua. Joutaa sitä tunnin päivän päässä taikka toisessa odottamaankin, jos sillä keinoin matkarahaa säästyy. Sitä paitsi hommaa on aina ja työmaalla ne hommat kuulusikin tehdä.

 

Asuntolainan koron nousemisen aiheuttama pikkupaniikki ei sekään vaatinut muuta kuin kontaktin pankkiin. Sieltä osattiin Teams-yhteydellä neuvoa kaikki erilaiset vaihtoehdot ja koronnousu saatiin kahlittua korkoputkeen. Enää ei tarvitse herätä aamuyöllä painajaiseen, että pitäisi lähteä Heselle iltahommiiin.

 

Kyllä tämä tästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti