lauantai 12. marraskuuta 2022

Ikä ja muita suhteellisia asioita

 



 

En ole koskaan ollut niin aikuinen, kuin mennessäni naimisiin. Ikää oli silloin täydet 20 vuotta. Talon rakentaminen oli käynnistymässä ja opinnot olivat hyvällä menolla. Esikoisen syntyessä olin 22. Kolmen kympin kohdassa podin jo ikäkriisiä ja luulin olevani puolimatkassa elämääni. Höpötin asiasta niin paljon, että työkaverit lähtivät leikkiin mukaan ja hankkivat minulle ryppyvoidetta. Iltatähti syntyi ollessani 31. Tätä nykyä ensisynnyttäjien keski-ikä on kuulemma 30 v ja kaikkien synnyttäjien keski-ikä 30,6 v. Nyt kun ikää alkaa olla vähää vaille 60, enkä koe olevani elämän ehtoossa, pystyn hymähtelemään nuorelle itselleni. Kovin on suhteellista tuo ikä. Ikäkriisi tuli podettua onneksi nuorena, sittemmin ei ole tarvinnut kriiseillä.

 

Rikkaus ja köyhyys on sekin kovin suhteellista. Olen seurannut töllöttimestä Suomi-versiota Rikkaista ja rahattomista. Ohjelmassa vauras perhe ja vähävarainen perhe vaihtavat kukkaroita ja asuntoja viikon ajaksi. Joka jaksossa vauras pari hoksaa jotain oleellista pienemmällä budjetilla toimeen tulemisesta. Kovin on suhteellista tuo varakkuus. Hassulta tuntuisi, jos jokaisesta esineestä pitäisi puhua sen ostoarvon mukaan ja käyttää hintaa adjektiivin tapaan kuvailevana sanana; ”15000 euron ulkoporeallas ja juuri uusimamme 10000 euron moottorisänky”. Meillä kuvaillaan pikemminkin ostopaikan mukaan ja hankintapaikaksi kelpaa hyvin usein Fb-palsta.

 

Vaurauden ja vähävaraisuuden suhteellisuutta kuvaa minusta mainiosti tämäkin: Lapset olivat keskustelleet varakkuudesta. Lasten tapaan tietenkin vertaillen kotiolojaan. Yksi ipana oli osannut päättää keskustelun jokseenkin tyhjentävästi: ”Ei meillä olla vähävaraisia – meillä on ruokaakin kolmessa pakkasessa!” Siinähän saivat epäilijät jauhot suuhunsa.

 

Kielikin muuten muuttuu. Sanojen merkitys on sidoksissa aikaan, jolloin sanaa on käytetty. Jokin ilmaisu saattaa myöhemmin saada ikävän kaiun ja koetaan tarpeelliseksi vaihtaa nimikettä. Tästä löytyy paljon esimerkkejä oman työni sanastosta. Yhtä lailla esimerkiksi kelpaa sanan ”köyhä” muuttuminen vähemmän leimaavaksi ”vähävaraiseksi”. Mummolassa tehtiin kerran köyhiä ritareita. Kotiin mentyään oli yksi lapsista toimittanut: ”Miksei meillä ole tehty niitä vähävaraisia?”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti