torstai 17. marraskuuta 2022

Itikka, koppakuoriainen, heinäsirkka ja kanan luut

 


Mitä yhteistä on otsikon sanoilla?  Äkkiä ajatellen ei oikeastaan yhtään mitään.  Kolme ensimmäistä kuuluu minun ajattelussani eliöluokkaan “ötökät” ja viimeinen taas on aivan eri muodossa – eihän se ole edes kokonainen kana, vaan pelkät kanan luut. 

Antakaas, kun selitän.  Kaikkihan nämä ovat syötävää.  Omalla tavallaan.  Jokainen on varmasti joskus, vaikka pyöräillessä, saanut suuhunsa itikan ja tullut nielaisseeksi sen.  Jokaisella on tieto, ettei siihen kuole, vaikkei se nyt ihmisruokaa perinteisessä mielessä olekaan - pikemminkin linnun evästä.  Puolisko kertoi, että on mopopoikana haukkonut kitusiinsa itikkaa isomman koppakuoriaisen, eikä saanut allergista reaktiota siitäkään.  Selvästi oli kuitenkin erikoisempi eines, kun on jäänyt vuosikymmeniksi mieleen.

 

Nuo kokemukset lienevät olleen mielessä niillä ruokavallankumouksen tekijöillä, jotka keksivät käydä jalostamaan heinäsirkkoja ihmisten ruoaksi ja proteiinin lähteeksi.  Moni innostui lähtemään tuottajaksi buumiin mukaan, mutta kaikki eivät onnistuneet.  Sen verran hidasta oli ihmisten pään kääntäminen.  Meitä on paljon, joille ruoka on muutakin kuin proteiinia, rasvoja ja hiilihydraatteja.  Ruoka on mielihyvää, silmänruokaa, makunautintoa ja tuoksujen sinfoniaa.  Siksi ei olekaan ollenkaan sama, mitä sitä suuhunsa laittaa.

 

Reilua oli kuitenkin kertoa heinäsirkoista, eikä naamioida proteiinin lähdettä jonkin koodin taakse. Ei meitä saa hämätä luulemaan ruokaa joksikin muuksi mitä se on. Näin minusta ollaan tekemässä taannoin tv:ssä esitellyssä ruokainnovaatiossa.  Siinä kotkalainen firma on keksinyt, kuinka kanan luita pystytään jauhamaan niin, että niitä kyetään käyttämään ruoaksi kananugettien tapaan. Idea voi olla tarpeellinen ja hyödykäs keksintö, mutta minulta se vei viimeisenkin kiinnostuksen teollisiin nugetteihin.

Haluan syödä aitoja asioita. Haluan syödä kauniita, maistuvia ja hyvälle tuoksuvia asioita.  En ole vielä eläessäni osallistunut mielenosoitukseen, mutta aidon, hyvän ja kotimaisen ruoan puolesta olen valmis, vaikka marssille eduskuntatalon eteen.  Ehkä alankin jo laatia iskulauseita.  Miten olisi vaikkapa: “Ihmisruokaa kiitos!” “Ei luita ja rustoja!” “Tuoksua, makua, aitoutta!”

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti