lauantai 26. marraskuuta 2022

Ihmisillekin on tarjolla varaosia

 


Lukioaikaan pelattiin yhden kerran liikuntatunnilla ringetteä. Sillä ainoalla ringettetunnilla kaaduin pahasti  sotkeuduttuani luistimiini. En ehtinyt saada käsiä eteen, vaan mätkähdin jäähän suoraan leuka edellä. Leukaan tuli iso haava ja ristipurennassa olleet hampaat iskeytyivät kunnolla yhteen. Yksi hampaista särkyi niin pahasti, että sen tilalle rakennettiin yhteen juureen tukeutuen uusi hammas. Hampaan rakennusmateriaalina käytettiin kultaa ja posliinia. Hyvin on tämä rakennehammas pelannut jo täydet 40 vuotta. Monen monta langan katkaisua on voinut tehdä ilman työkaluja, kultahammasta apuna käyttäen. Hyvän varaosan sain!

 

Muutama vuosi sitten sai puolisko ensimmäisen varaosansa, sydämen tahdistimen. Tahdistimen ”nauhaa” puretaan silloin tällöin ja sieltä saadun tiedon mukaan tarpeeseen on patteri. Aina tuolloin tällöin saa iskeä laiskalle sydämelle tahtia.

 

Minun oikea polveni on mennyt huonoon kuntoon. Pitkään luulin kipuilua pehmytkudosreuman aiheuttamaksi. Ihmettelin, miten se aina jäytää samassa paikassa, kun taudin luonteeseen kuuluu, että kipupaikka vaihtelee. Vuosi sitten joulun aikaan kuvailin, että polveni toimii ratasvälitteisesti ja jää välillä aina johonkin ”rattaan hampaaseen” jumiin. Tutuksi on tullut sellainenkin tuntemus, että polven ympärillä on leca-harkko, se sellainen neliskanttinen, jossa on keskellä isompi reikä. Jalka on raskas, eikä se tottele käskyjä samalla lailla kuin vasen. Oikea ei esimerkiksi nouse rapuissa samalla työllä kuin vasen. Sen vuoksi olen kompuroinut portaissa useamman kerran. Oikean jalan nousu jää vajaaksi ja varvas tarttuu rapun reunaan.

 

Liki vuoden verran on asia edennyt hoitokuvioissa. Olen käynyt röntgenissä Kotkassa ja magneettikuvassa Keravalla. Nyt pääsin viimein tapaamaan ortopedin Kotkassa. Ja toden totta, uutta varaosaa on luvassa viimeistään vuoden päästä. Kuulemma en pääse jatkossa syväkyykkyyn, enkä voi olla polvillani, eikä polvi ole oman väärti. Nuo eivät minua kauhistuttaneet, sillä lääkäri lupasi, että tekopolvellakin pääsen mustikkaan ja sieneen. Ne ovat asioita, jotka ovat minulle tärkeitä. Kun metsämaastossa liikkumisen luvattiin tekonivelen myötä mahdollistuvan, asetuin oitis jonon jatkoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti