maanantai 7. elokuuta 2023

Hyvien liikenneyhteyksien varrella

 



Oletkos muuten tullut ajatelleeksi, että tuokin sanaliitto on eri aikoina tarkoittanut eri asioita? Hyvät liikenneyhteydet ovat olleet vähän milloin mitäkin.


Kun puoliskon kantaisät asettuivat 1600-luvun lopulla asumaan Karjalan Pyhäjärven Sorsasaareen, he olivat valinneet paikan varmasti hyvien liikenneyhteyksien varrelta. Pyhäjärveltä saattoi tehdä kalakauppaa ja turkiskauppaa niin Savon kuin nykyisen Venäjänkarjalankin suuntaan.


Kun me osapuilleen kolmesataa vuotta myöhemmin asetuimme asumaan Loviisaan, oli puolisko piirtänyt karttaan ympyröitä sekä 60 että 100 kilometrin säteellä siten, että harpin keskipiste oli aina Loviisassa. Hän oli todennut Loviisan olevan kaikin puolin hyvien kulkuyhteyksien varrella. Kovin monta keskeistä kauppapaikkaa ja ”menomestaa” asettui noiden ympyröiden sisälle.


Tänä kesänä olemme hahmottaneet, että meidän Datšamme – vajaan hehtaarin kokoisen lammen rannassa nipin napin Pohjois-Karjalan puolella – taitaa sekin olla monien kulkuyhteyksien varrella. Kuutostien kulkee mökistä kilometrin verran lännen puolella, Karjalan junarata saman verran idän puolella. Maantien ääniä emme kuule, junan kolkkeen kyllä. Kesälahden suuret, puhdasvetiset ja kalaisat järvet sijaitsevat nekin meidän kahtapuolen. Mökin mukana tulleet kalastusoikeudet ovat Puruveteen, mutta vene on toistaiseksi puoliskolle tutumman Pyhäjärven rannassa.


Sota Ukrainassa ja siihen liittyvät ilmatilan sulkemiset on aiheuttanut sen, että Kiinan suihkukoneet lentävät Pyhäjärven ja meidän mökkilampemme yllä. Monta kertaa päivässä saamme bongata suihkukoneen vanan taivaalla ja Flightradarista tiedämme, että koneet tulevat ja menevät Kiinasta ja Kiinaan. Eräänä päivänä köllöttelin lautalla riippumatossa lukemassa, kun idän suunnasta tulla sätkytteli helikopteri. Ponnistauduin kirjan maailmasta puoli-istuvaan asentoon tarkastamaan koneen maakoodia. Onneksi oli OH, eikä RA. Venäjän helikopterin lentäessä niin matalalla olisin jo säikähtänyt.


Sadan metrin päässä mökiltä on kännykkämasto, joka mahdollistaa meille supan pohjalle kelpo teleyhteydet. Vaan entäs, jos sitä käytetäänkin myös vakoiluun? Mitä kaikkea meistä maailmalla tiedetään, vaikka aivan hissukseen on koetettu touhuilla pikkulammen rannassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti