tiistai 17. lokakuuta 2023

Parin vuoden projekti

 



 

Oikeasti kaikki sai alkunsa kuusi vuotta sitten työpaikan tyhy-retkellä. Oltiin seinäkiipeilemässä ja olin innoissani kuin pieni apina, sillä laji tuntui omalta. Halusin näyttää kaikille, että minä pystyn boulderoimaan. Kehuskelin, että käsissäni ja jaloissani on lihasta; ”Kaikki ei ole vain läskiä!” Kilpailuviettini heräsi. Viimeiseksi lähdin vaikealle reitille, koska työkaverikin oli siihen pystynyt. Putosin patjalle kipeästi oikean jalan taittuessa alle. Työterveydessä valittelin seuraavana päivänä nilkkaa, sillä siellä kipu silloin tuntui. Jotain rikkoutui myös polvesta, sillä vuosia myöhemmin otetuissa polven magneettikuvissa näkyy ”traumaperäinen vaurio”. Tästä putoamisesta käynnistyi polven kuluminen.

 

Kaksi vuotta sitten jouluna selitin jouluvieraillemme, miten kiertyessä kovin kivulias polveni tuntuu toimivan ”ratasvälitteisesti”, vaikka tiedän, että siellä pitäisi olla aivan toisenmoinen rakenne. En osannut yhdistää asiaa seinäkiipeilyonnettomuuteen, pikemminkin mietin vaivaa pehmytkudosreuman kautta. Insinöörimies muisti jonkun tuttavansa polvivaivat ja kehotti hakeutumaan tutkimuksiin. Minä rohkaistuin lähtemään asiani kanssa liikkeelle.

 

Työterveydestä ohjattiin ensin röntgeniin Kotkaan,  sitten magneettitutkimuksiin Keravalle ja viimein ortopedille. Tähän kierrokseen tärvääntyi vuosi. Toinen vuosi kului sitten tekonivelleikkausjonossa. Jonossa ollessa piti tuhota jokunen kilo, jotta pääsisin sovittuun BMI-rajaan.

 

Lokakuun alussa sairaalasta soitettiin ja tarkastettiin kilokampanjan toteutumaa. Rehtinä ihmisenä tunnustin, että vähän kesken on vielä. Sain aneltua itselleni muutaman viikon armonaikaa ja lupasin tehdä kunnon loppuspurtin, sillä koko ikäni laihdutuskuureja testailleena konstit pitäisi kyllä olla tiedossa.

 

Sitten koitti se maanantai, jolloin sain soittaa jonohoitajalle ja kertoa, että tavoitteessa ollaan ja leikkausajan saa antaa! Niinpä alkoi vihdoin tuntua, että asiasta tulee totta ja polvi saa ”uudet sisuskalut” vielä ennen joulua.

 

Saamme tänä vuonna samat jouluvieraat kuin kaksi vuotta sitten. Pääsenkin kiittämään heitä tutkimuksiin patistamisesta. Polvessa oli oikeasti vikaa ja jouluna minulla on jo uusi titaaninivel.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti