keskiviikko 11. lokakuuta 2023

Pelastakaa sotamies Antti Kuronen

 





Silloin vuoden 2022 hiihtolomalla, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, seurasimme sodan alkupäiviä lähes suorana lähetyksenä Alfa-tv:n kautta. Alfalla lähetettiin sotilaiden kuvaamia videoita suoraan taistelutantereilta. Asioiden taustoittamistyötä alfalaiset tekivät suurella ja lämpimällä sydämellä. Toimitusjohtaja Hannu Haukka oli itse tämän tuosta tapahtumapaikoilla raportoimassa ja apua viemässä. Kun Alfa-tv loppui, se tuntui suurelta menetykseltä.

 

Pian luottotoimittajaksemme valikoitui YLE:n Antti Kuronen. Hän on ollut luotettava toimittaja katastrofikentillä jo ennen Ukrainan sotaa. Hän on tehnyt raportteja Lähi-Idästä, esimerkiksi Syyrian al-Holin pakolaisleiriltä, kertonut Euroopan pakolaiskriisistä ja tehnyt dokumentteja kovista aiheista. Nyt hän tuntuu reissanneen reilun puolitoista vuotta Ukrainaa ristiin rastiin. Raporttien myötä Ukrainan kartta ja kaupungit alkavat hahmottua meillekin.

 

Antti on aina tapahtumien äärellä ja hänellä on faktat hallussa. Luottamusta lisää se, että Kuronen antaa liikutuksen kuulua äänessään. Eiväthän sodan kauhut jätä kylmäksi edes kokenutta kirjeenvaihtajaa. Uutisjuttujen autenttisuutta lisää toimittajan kaikinpuolinen aitous. Antti saattaa kuvissa olla suojakypärä kallellaan toisella poskella ja Press-turvaliivi vinossa. Kukapa häntä siellä puvustaisi ja lavastaisi! Samalla hän voi viittilöidä mikrofonikädellä takaviistoon kohdetta esitellen. Ihan voi hyvällä syyllä tituleerata Antti Kurosta sotamieheksi, sillä niin läheltä tapahtumien keskipistettä hän ansiokkaat uutispätkänsä toimittaa.

 

Nyt olen huolissani Antti Kurosen – tai ”KurosAntin” niin kuin Itä-Suomessa sanottaisiin – jaksamisesta. Hänet on lähetetty taas uuteen pahaan paikkaan, nimittäin laatimaan raportteja Israelin ja Hamasin kahakoista. Eihän kenenkään pää voi kestää määräänsä enempää sotaa; haavoittuneiden ja kaatuneiden näkemistä, pelkoa, pommisuojaan juoksentelua, ynnä muuta kamalaa, mitä toimittajakin väistämättä joutuu reissuillaan kokemaan.

 

Kyllä nyt lienee aika laatia nettiadressi otsikolla "Pelastakaa sotamies Kuronen"  ja vaatia Antille kunnon kotilomaa. Ainakin nyt sen verran, että ehtii pelko hävitä äänestä ja katseesta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti