sunnuntai 29. lokakuuta 2023

Vaihteeksi varautumisasiaa

 



 

Varautumisesta on puhuttu viime vuosina paljonkin ja vähän toisessa tarkoituksessa. Minä varaudun ja varustaudun nyt polvileikkaukseen ja jouluun. Äkkiseltään ne kuulostavat aivan eri asioilta, mutta varautumisen näkökulmasta ne ovatkin yllättävän yhteneväiset jutut.

Sairastupa pitää siivota ennen leikkausta huolella, etteivät hämähäkinseitit häiritse toipilaana pötkötellessä. Muistan meinaan yhden keuhkokuumeen, jolloin olohuoneen katon nokisuus vaivasi minua sohvalla maatessa kovasti, mutta voimia siivoukseen ei kerta kaikkiaan ollut. Tänä vuonna saa varmaan tuo sairastupasiivous palvella myös joulusiivouksena.

Uuden titaanipolven kanssa ei Rapakiven mummosta liene heti myöskään kauppakierroksille. Siksipä kuivaruokakaappi on täytetty täyteen ja varattu jo jauhoja, sokeria ja taateleita joululeivontaa ajatellen. Pakastimet on samoin lastattu kantta myöten. Hätätilassa joulukin selvitään, sillä karjalanpiirakoita raakapakasteena ja kirjolohta kokonaisena ja fileerattuna löytyy riittävästi. Varmasti puutteita kumminkin on, mutta korona-aikana trimmatut kauppojen ennakkotilaussysteemit palvelevat.

Joululahjat on luonnollisesti hankittu. Tai no, muutama lahjakortti puuttuu vielä, mutta hankintapaikat ovat tiedossa ja valmiiksi mietittynä. Paketoinnin voi varmasti toipilaskin hoitaa pöydän ääressä istuen. Ja pakettipuuhat - jos mitkä - ovat mukavaa ajanvietettä.

Ajan kulumisesta pitkän sairausloman aikana on kyllä totuuden nimessä jonkinmoinen huoli. Koska kädet ovat varmasti toimintakuntoiset, vinkkasin työkavereille, että voin polven kuntouttamisen lomassa neuloa sukkia tarvitseville. Ainahan tietysti voi ottaa jonkun maksukanavan ja tuijottaa telkkaria, mutta kädet on työllistettävä silloinkin. Ruutu plussalta voin leikkauksen jälkeen katsella muutaman kauden suosikkisarjaani Sykettä. Eiköhän sieltä tule joululeffojakin.

Kävin kampaajalla. Se tuo mielenvirkeyttä, joka puolestaan edistää paranemisprosessia. Hankin kotikäyttöön joulunpunaiset kumipohjaiset huopatöppöset, sillä ne eivät luista laminaatilla samalla lailla kuin villasukat. Liukastumistakin lienee hyvä vältellä, ettei tule enempää vahinkoa.

Sanovat, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Terveisiä siis täältä sairausloman ja joulun puolivälistä!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti