torstai 23. marraskuuta 2023

Viikko tupamummona

 



 

Olen viettänyt viikon tupamummona, toipilaana polvileikkauksen jälkeen. Olen kuluttanut tietysti paljon aikaa lempilepotuolissani istuen ja maailman menoa tv-ruudusta seuraillen. Viikon aihe on ollut itäraja. Panadolin ja Buranan sumentaessa aivojani ymmärsin näin:

 

Venäjä päätti näyttää mahtiansa ja alkoi roudata Lähi-Idästä Eurooppaan pyrkiviä Suomen itärajalle. Suomi lähetti nootin, jossa ilmoitti, että tämä ei käy. ”Jos ette lopeta, laitamme raja-asemat kiinni.” Ei loppunut ja Suomi toteutti uhkauksensa neljän vilkkaan raja-aseman osalta. Venäjä vastasi nootilla, jossa moitti Suomea kansainvälisten sopimusten noudattamatta jättämisestä.

 

Minusta näyttää, että tämä nootti on kuin valtioiden välinen ”heippalappu”. Siis se sellainen viesti, joita kerrostaloasukkailla kuulemma on tapana jättää talon ilmoitustauluille. Sellainen, jossa asianosaiset eivät kohtaa ja keskustele asiasta ja joissa he tahtomattaan taikka hyvinkin tarkoitushakuisesti ymmärtävät toisiaan väärin.

 

Nootit ovat singahdelleet itärajan yli taajaan. Helsingin Kansalaistorille tuotu tuhottu venäläistankki, jonka tarkoitus oli symboloida tukea ukrainalaisille, kirvoitti seuraavan nootin. Se, että Suomi sallii venäläistankin esillä olemisen pääkaupungin torilla, osoittaa kuulemma vihamielisyyttä Venäjää kohtaan.

 

Ihmeen rauhallisesti ulkoministeri Valtonen kertoi, ettei Suomella ole mitään aikomusta toimia tankin poistamiseksi. ”Nopeimmin tankki poistuu, kun Venäjä lopettaa sotimisen Ukrainassa.” Toista se olisi ollut ”suomettumisen aikaan”. Täältä olisi lähtenyt seuraavalla Tolstoi-junalla korkea-arvoinen delegaatio suoraan Moskovaan anelemaan anteeksiantoa ja liennyttämään suhteita.

 

Vielä palaan itärajalle. Loppuviikosta suljetaan lisää raja-asemia ja avoimeksi jää enää pohjoisin, Inarin kohdalla oleva Raja-Jooseppi. Arabiankielisissä ryhmissä kysellään jo kuulemma, että siirtyykö rajanylitysreitti nyt metsiin. Minä mietin talvikeliä; osaavatkohan tulijat liikkua suksilla? Lasten polkupyöriäkin näyttivät vain taluttavan… Hoksasikohan kukaan itärajan läheisyydessä mökkiään talviteloille laittanut jättää sinne arabiankielistä heippalappua tyyliin: ”Odottelen omistajiani. Jatka vain matkaa!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti