perjantai 10. marraskuuta 2023

Pula-ajan ruokaoppia

 



 

Ajattelen, että elämme jonkinmoista ”pula-aikaa”. Maailman poliittinen tilanne on aiheuttanut kauppoihin joitakin artikkelipuutoksia ja ilmastonmuutos toisia – kolmannet aiheutuvat ilmastotietoisuudesta eli lentorahdin välttelystä. Kyse on yltäkylläisestä pula-ajasta.

 

Aika monta ruokainnovaatiota on tehty ihan oikeina pula-aikoina, taikka taloudellisen niukkuuden hetkellä. Hävikkiä on osattu hyödyntää kotikeittiössä tarkkaan. Possun kaukaloon taikka koiran kippoon on päätynyt vain kapea marginaali.

 

Mietitäänpä vaikka italialaisten mammojen pizzaa. Niin loistava idea, että konsepti on levinnyt ympäri maailman. Pizzapohjan päälle voi heitellä melkein mitä vain jääkaapin periltä löytyy. Kaikki maistuu hyvältä, kun juustolla kuorrutetaan.

 

Entäs sitten pyttipannu!? Liekö keksitty Ruotsissa vai Suomessa - aivan sama. Mainio konsti muokata liiat keitetyt perunat ja ylimääräiset makkarat taikka lihapullat uudeksi ruoaksi! Tykätty kotiruoka ja vuodesta toiseen yksi kouluruokien supersuosikki.

 

Kuka ruustinna keksi jälkiruokien kuningattaren eli pappilan hätävaran? Kätevä emäntä kerrassaan! Sinne uppoavat niin pullan kuin kakun jämät. Hillolla ja kermalla kuorruttaen herkuttelunautinto on taattu. Yhtään surkeampi ei ollut Fredrika Runebergin puolisonsa kunniaksi leipoma torttu. Joulupiparin viimeisetkin murut ja punssipullon pohjat saa hyödynnettyä tähän herrojen herkkuun. Upeita oivalluksia molemmat.

 

Erityiskiitokset annan silti sille Lindströmin rouvalle, joka keksi jatkaa jauhelihataikinaa punajuurella. Mikä sadonkorjuuajan herkkuruoka! Mikä upea tapa jatkaa kallista lihaa riittämään useammalle ruokailijalle! Miten loistava tapa ohjata meitä sekasyöjiä kasvisruoan suuntaan! Aina tuolloin tällöin ostan pussillisen punajuuria ja pääsen jalostamaan lindströminpihvejä. Joka kerta teen niin suuren annoksen, että saan muutaman ruokaveron verran pakkaseenkin.

 

Jotain on sentään hoksattu Rapakiven torpassakin. Kolmihenkinen nykyperheemme ei kerta kaikkiaan selviä kovin suuresta sunnuntaipaistista. Keksin jalostaa savustetun porsaanfileen jämät merimiespihviin. Sama kai se on, mitä lihaa perunaviipaleiden väliin ja lihaliemeen uimaan lykkää. Tämä sortti oli meistä aivan eri ruoka kuin itäsuomalainen siansivuviipaleilla kuorrutettu  ja munamaidolla hyydytetty perunalaatikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti