Ajattelen, että elämme jonkinmoista ”pula-aikaa”. Maailman poliittinen
tilanne on aiheuttanut kauppoihin joitakin artikkelipuutoksia ja ilmastonmuutos
toisia – kolmannet aiheutuvat ilmastotietoisuudesta eli lentorahdin
välttelystä. Kyse on yltäkylläisestä pula-ajasta.
Aika monta ruokainnovaatiota on tehty ihan oikeina
pula-aikoina, taikka taloudellisen niukkuuden hetkellä. Hävikkiä on osattu
hyödyntää kotikeittiössä tarkkaan. Possun kaukaloon taikka koiran kippoon on
päätynyt vain kapea marginaali.
Mietitäänpä vaikka italialaisten mammojen pizzaa. Niin
loistava idea, että konsepti on levinnyt ympäri maailman. Pizzapohjan päälle voi
heitellä melkein mitä vain jääkaapin periltä löytyy. Kaikki maistuu hyvältä,
kun juustolla kuorrutetaan.
Entäs sitten pyttipannu!? Liekö keksitty Ruotsissa vai
Suomessa - aivan sama. Mainio konsti muokata liiat keitetyt perunat ja
ylimääräiset makkarat taikka lihapullat uudeksi ruoaksi! Tykätty kotiruoka ja
vuodesta toiseen yksi kouluruokien supersuosikki.
Kuka ruustinna keksi jälkiruokien kuningattaren eli pappilan
hätävaran? Kätevä emäntä kerrassaan! Sinne uppoavat niin pullan kuin kakun
jämät. Hillolla ja kermalla kuorruttaen herkuttelunautinto on taattu. Yhtään
surkeampi ei ollut Fredrika Runebergin puolisonsa kunniaksi leipoma torttu.
Joulupiparin viimeisetkin murut ja punssipullon pohjat saa hyödynnettyä tähän
herrojen herkkuun. Upeita oivalluksia molemmat.
Erityiskiitokset annan silti sille Lindströmin rouvalle,
joka keksi jatkaa jauhelihataikinaa punajuurella. Mikä sadonkorjuuajan
herkkuruoka! Mikä upea tapa jatkaa kallista lihaa riittämään useammalle
ruokailijalle! Miten loistava tapa ohjata meitä sekasyöjiä kasvisruoan
suuntaan! Aina tuolloin tällöin ostan pussillisen punajuuria ja pääsen jalostamaan
lindströminpihvejä. Joka kerta teen niin suuren annoksen, että saan muutaman
ruokaveron verran pakkaseenkin.
Jotain on sentään hoksattu Rapakiven torpassakin. Kolmihenkinen
nykyperheemme ei kerta kaikkiaan selviä kovin suuresta sunnuntaipaistista. Keksin
jalostaa savustetun porsaanfileen jämät merimiespihviin. Sama kai se on, mitä
lihaa perunaviipaleiden väliin ja lihaliemeen uimaan lykkää. Tämä sortti oli meistä
aivan eri ruoka kuin itäsuomalainen siansivuviipaleilla kuorrutettu ja munamaidolla hyydytetty perunalaatikko.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti