tiistai 28. marraskuuta 2023

Järjestelmä yskii – repeileekö turvaverkko?

 



 

Aikoinaan meillä Suomessa riitti rahaa järjestää terveydenhuolto ja sen tukipalvelut hyvin. Jo kauan jaossa on ollut vain niukkuutta. Niukan rahan kohdentamisesta ei tule kuin kitinää ja marinaa. Olen vastikään ottanut tuntumaa julkisen puolen palveluihin ja huomannut omakohtaisesti muutamia pulmia.

 

Aloitan Kela-taksijärjestelmästä. Olin oikeutettu Kela-taksiin jo menomatkalla polvileikkaukseen ja päätin käyttää tätä, koska kyytimieheni kotosalla olivat kipeinä. Luulin olevani näppärä, kun osasin soittaa tilauskeskukseen. Pyysin ohjaamaan kyydin oman kylän taksille. Eihän se niin toimikaan! Ensin olisi pitänyt soittaa tutulle taksille, varmistaa kyydin sopivuus ja kysyä taksin numero - sitten vasta soitto tilauskeskukseen. Näin kyyti olisi voitu ”pakottaa” nimetylle kuljettajalle. Opin myös, että alueemme Kela-kyytejä ajaa pääasiallisesti niihin nimetty ”ykkösryhmä”, jolla ei välttämättä ole aikaa taikka halukkuutta kaikkiin ajoihin ja ne valuvat ”ylivuotona” ja usein vasta viime tipassa paikallisille autoilijoille. Niin paljon kuin tätäkin systeemiä säädettiin ja asian tiimoilta kuulemistilaisuuksia pidettiin! Jos kuultiinkin, ei kumminkaan kuunneltu. Ei saatu hyvää aikaiseksi kenellekään – sen enempää taksiautoilijoille kuin asiakkaille.

 

Paljon on julkisuudessa ollut puhetta sairaansijojen vähyydestä ja jatkohoitoon ohjaamisen haasteista. Lienee osittain tämän pulman helpottamista, että sairaalasta lähetetään isostakin leikkauksesta toipuvia kotiin kovin nopsaan, eikä lisävuorokautta voi anoa. Toki toinen puoli on, että tuttu turvallinen kotiympäristö on mukavampi kuin laitossairaala. Vuorokauden sairaalahoidon jälkeen kotiuduin edelleen sairaana olevien kotimiesten valvontaan. Eipä se ollut sen kummemmin kenenkään syy, että ensimmäisenä kotiaamunani pyörryin ja kaaduin eteisen lattialle suoraan suulleni.

 

Siitä tullaankin ketterästi seuraavaan pullonkaulaksi mainittuun eli kunnalliseen hammashuoltoon. Sinne ei muka saa aikoja. Ilahduttava yllätys! Soitto tasan klo 8.00 toi ensiapuajan ja etuhampaat saatiin tutkittua ja kuvattua sekä terveiset tapahtuneesta vakuutusyhtiölle toimitettua.

 

Turvaverkon paikkaajille olisi töitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti