torstai 8. helmikuuta 2024

Aikakapseli




Tiedättehän aikakapselin? Sen sellaisen ajan hammasta kestäväksi arvioidun kätkön, joka säilötään tuleville sukupolville. Se voi olla lyijylieriö, pakkilaatikko tai ihan vain Minigrip-pussi. Näitä Suomessa ovat laatineet ennen muuta rakentajat. He ovat perinteisesti piilottaneet rakentamansa talon rakenteisiin päivän lehden, rahan ja kirjanneet oheen nimensä timpurinkynällä.

Katselimme puoliskon kanssa dekkarisarjaa, jossa mysteeri selvisi hyvin pitkälti juuri 25 vuotta aiemmin pakatun aikakapselin kautta. Minä innostuin ajatuksesta laatia rakenteilla olevan vierasmökin sisäkattolaudoituksen yläpuolelle jonkinlainen rintamamiestaloaikojen aikakapseli. Puolisko tuumi, ettei se ole meidän asiamme, vaan rakentajien. He rustaavat paneliin nimensä ja jemmaavat sinne päivän Puruvesi-lehden ja käytössä olevan euro-rahan, jos niin haluavat.

Pian puolisko keksi, että onhan me aikakapseleita avattu, kun on kaappeja siivottu.

Noloa myöntää, mutta kaappien siivous on meillä niin harvinaista hupia, että sinne tosiaan ehtii muodostua ”aikakapseleita”. Tämäntalvisessa kaappikierroksessa tuli esille montakin jemmaa, jotka oli pakattu suunnilleen vuonna 2010 Rapakiven torppaan muutettaessa. Melkein voisi ajatella, että mikään, mitä ei ole kolmeentoista vuoteen kaivattu, ei voi olla tärkeää vaan se joutaa suoraan jätesäkkiin. Mutta ei kuitenkaan. Monelle asialle oli tullut tunnearvon lisää tyyliin: ”Voi ihme – tämäkin on vielä tallessa!” Monesta esineestä ajattelimme, että silloinen teini ei ole tätä osannut arvostaa, mutta nykyinen aikuinen pitäisi esinettä aarteena. Siispä säilötään edelleen! Paljon toki tunnistettiin ihan roskaksi ja kierrätettiin asianmukaisesti eteenpäin.

Vanhinta ”sedimenttikerrostumaa” meidän huushollissamme edustaa Niukkalan puutyön valmistama upea mäntypuinen emännänkaappi. Se on tehty mittatilaustyönä ensimmäiseen kotiimme jouluksi 1985. Puolisko joutuu varmaan varaamaan useita päiviä tuon kaapin siivoukseen. Tiedän, että hänellä menee tovi ja toinenkin selatessa valokuva-albumeita liki 40 vuoden ajalta sekä tutkiessa lasten koulutodistuksia ja muita asiapapereita. Saattaapa olla, että vetolaatikon peräkulmalta löytyvät vielä päiväkirjani seurustelumme ajalta.

Kannustan muitakin avaamaan omia ”aikakapseleita”!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti