tiistai 30. tammikuuta 2024

Juhlavuosi vai huoltovuosi

 



Jokainen ymmärtää sen, että autosta on syytä pitää hyvä huoli. Se lisää käyttöikää ja takaa turvalliset kilometrit. Moni huolehtii ajokkinsa merkkihuoltoon tunnollisesti määrävälein ja pitää näin huolta myös myös auton jälleenmyyntiarvosta. Autojen kehittyessä ovat määräaikaishuoltojen välit pidentyneet, mutta ei niiden tarve ole mihinkään poistunut. Osa määräaikaistarkistuksista on pienempiä ”tsekkauksia”, osa taas suurempia ja useampia osioita sisältäviä.

”Kuudenkympin huolto” silloin, kun autolla on ajettu 60000 kilometriä sisältää tyypillisesti huolto-ohjelman mukaisten tarkastusten lisäksi myös moottoriöljyn, öljynsuodattimen ja raitisilmasuodattimen. Bensiinikäyttöisiin autoihin vaihdetaan sytytystulpat ja dieselkäyttöisiin polttoainesuodatin. Kun huoltokirjassa on korjaamon leima, voi taas ajella turvallisin mielin.

Vaan mitäpä se sisältää ihmisen ”kuudenkympin huolto”? Saako viettää juhlavuotta vai ajetaanko sittenkin korjaamon kautta? Yhteiskunta tarjoaa 60-vuotiaille ainakin suolistosyöpäseulonnan ja naisille mammografiatutkimuksen, muuten taidetaan mennä omien tuntemusten ja tarpeiden mukaan. Yksi tarvitsee verenpaineen seurantaa, toinen silmänpainetutkimuksia, kolmas on elämänsä kunnossa. Joillekin kuudenkympin rajapyykki on jo remonttien ja varaosien paikka.

Paljon on ollut puhetta terveydenhuollon hankaluuksista; jonojen pituudesta, hoitoonohjautumisen vaikeuksista, jatkohoitopaikkojen puutteesta, lääkäripulasta… Mutta meillä sentään on julkinen terveydenhuolto, joka hoitaa ihmisen lompakon paksuuteen katsomatta. Amerikkalainen ikätoverimme joutuu maksamaan terveydenhoidostaan aivan toisenlaisia summia. Meillä Suomessa lääkkeitä löytyy vaivaan kuin vaivaan ja varaosia riittää kuulolaitteista tekoniveliin ja sydämentahdistimiin. Näillä on ollut vaikutusta eliniän odotteeseemme. Kolme neljästä isovanhemmastani kuoli pitkästi alle 60-vuotiaina. Pelkkä pohjoiskarjalainen geeniperimä ja sen tuoma kohonnut sydän- ja verisuonitautiriski ei kelpaa selitykseksi. Tänä päivänä he kaikki olisivat saaneet lääkkeitä ja apua vaivoihinsa ja siten eläneet kauemmin.

Kyllä 60-vuotisvuosi Suomessa on juhlavuosi. Isänmaa tarjoaa tasokkaita terveyspalveluita.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti