lauantai 2. maaliskuuta 2024

Huomioita kielen kehittymisestä

 



Kalevalan päivänä tutustuimme oppilaiden kanssa Kalevalan henkilöihin ja tarinoihin. Kieli on alkuperäisversiossa niin vanhaa, etteivät tämän ajan lapset sitä oikein kykene lukemaan. He eivät tunnista sen ajan sanoissa mitään tuttua ja epäröivät, tuliko sana edes luettua oikein. Suunnaton kiitos Mauri Kunnakselle, joka teki arvokkaan kulttuuriteon muokatessaan Kalevalan koirahahmoille ja nykykielelle. Moneen muuhunkin modernisoituun versioon tutustuimme, mutta Koirien Kalevala on ylitse muiden.

Kieli muuttuu ja sen pitääkin muuttua. Eri aikoina tarvitsemme eri sanoja, sillä asiat muuttuvat. Pohjoiskarjalainen anoppini puhui ”atimoissa olemisesta” tarkoittaessaan yökyläilyä sukulaisissa. Ehkä sana tuli venäjästä tai karjalan kielestä. Nykyään eivät juuri muut kuin Maria Veitola käy yökylässä, eikä hänkään yövy sukulaisillaan, joten ei ole tarvetta ”atimoissa”-sanallekaan.

Ilmastonmuutoksen myötä säät ovat aiempaa rajumpia ja niin on niitä kuvaamaan tarkoitettu kielikin. ”Lumi-inferno”, ”käristyskupoli”, ”märkä kuritus”, ”hyytävä yllätys”, ”jäätävä ilmiö”… Näillä ja vielä isommillakin kielikuvilla on viimeisen vuoden aikana kuvattu sääilmiöitä. Entisten säiden aikaan pärjättiin maltillisemmilla ilmaisuilla.

Kymmenisen vuotta sitten tunnistettiin ”curling-vanhemmuus”. Sillä tarkoitettiin niitä vanhempia, jotka halusivat kaikin keinoin siloittaa lapsensa tietä. He toimivat ikään kuin curling-pelaajat, jotka harjaavat jäätä liukuvan kiven edestä. Pelkkää hyväähän vanhempi lapselleen aina tahtoo ja tarkoittaa, mutta ehkä liika on liikaa. Arvostamani lastenpsykiatri Jari Sinkkonen muistuttaa, että vanhemman tärkeä tehtävä on tuottaa lapselle pettymyksiä. Vaikka tuo on raflaavasti sanottu, on siinä totuuden siemen. Kyllä varmasti on hyvä oppia jo kotona, että noppapelissä ei aina voita, eikä jonossa voi aina olla eka.

Tällä viikolla näin ilmaisun ”sirkusisovanhemmuus”. Sillä kuvattiin sellaista isovanhemmuutta, jossa lapsenlapsille järjestetään jos jotain erikoisohjelmaa. Ehkä sellaiseen on kiusaus varakkailla isovanhemmilla, jotka tapaavat lapsenlapsiaan harvoin. Arjessa läsnä oleva isovanhempi elää lastenlastenkin kanssa arkea. Eihän huvipuistoretki kerran kesässä vielä liene sirkustelua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti