tiistai 26. maaliskuuta 2024

Kaurapuuroarjen ylistys

 



 

Lapsuuden kodissani arki ja pyhä erottuivat selvästi. Sunnuntaisin pukeuduttiin paremmin, syötiin tuhdimmin ja sunnuntaiksi oli tehty iso siivous – tupaan vaihdettiin vallan ”pyhämatot”, jotka sitten taas maanantain tullen vaihdettiin arkisempiin. Omassa perheessäni olen jatkanut sunnuntain paremman ruoan tapaa ja huomaanpa tavan siirtyneen sukupolvissa eteenpäinkin.

Arvostan silti suuresti sitä aivan tavallista kaurapuuroarkeakin. Voi, miten tavat ja rutiinit tuovat turvaa! Myös aikuiselle, eikä vain lapselle. Turvallinen rutiinien täyteinen arki on kuin energiansäästölamppu. Kaikki hoituu, mutta energiaa säästyy, kun ei tarvitse hapuilla, miten homman tänään hoitaisi, vaan voi turvautua tuttuun ja turvalliseen, totuttuun tapaan.

Arki alkaa herätyskellon soinnilla. Siitä suunta on keittiöön annostelemaan vettä puurokattilaan ja vedenkeittimeen. Veden kiehumista odotellessa ehtii tyhjennellä tiskikoneen. Aamupuurolla nuokkuessa saa selattua lehtien nettiversiot. Sittenpä se alkaakin olla aika suunnata työmaalle. Siellä on Rapakiven mummolla turvana lukujärjestys, monella muulla jokin muun niminen työsuunnitelma. Työpäivän jälkeen reitti kulkee usein tutun kaupan kautta kotiin lieden ääreen. Ja pian päästään kokoontumaan yhteiselle ilta-aterialle. Illan täyttävät kotoisat askareet uunin lämmityksen, pyykkihuollon, käsitöiden sekä tv:n töllötyksen  ohjelmoidessa ilta-aikaa. Kohta onkin aika ottaa käteen iltakirja ja rauhoittaa ajatukset unta odottamaan.

Ajatella, jos joutuisi ihan vieraaseen ympäristöön ja rakentamaan turvallista arkea tyhjästä. Koti on kaukana – kuka ties siellä asuu jo joku aivan vieras. Asioita ei saa hoidettua omalla kielellä ja väärinymmärrykset vaanivat joka nurkalla. Taloudellista turvaa tuoneesta työstä on pitänyt luopua, eikä uutta tahdo löytyä.  Toki mukana olevat läheiset tuovat turvaa, mutta entä jos heistäkin on joutunut luopumaan? Mitä, jos vanhaan kotipaikkaan jääneiden kohtalosta on epätietoisuutta, eivätkä yhteydet toimi?

Ymmärrämmekö vieläkään, miten pahasti monen pakolaisena maahamme saapuneen perusturvallisuus on järkkynyt? Miten voisimme auttaa heitä rakentamaan tavallista turvallista kaurapuuroarkea uudessa kotimaassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti