maanantai 26. elokuuta 2024

Huomaa hyvä


 

Meillä koulumaailmassa on ainakin viimeisen kymmenen vuoden ajan keskitytty huomaamaan hyvää. ”Hei, hienosti odotit”, ”Jaksoitpa työskennellä sinnikkäästi” ja niin poispäin. Tähän asiaan ovat erityisesti kuuluneet niinsanotut luonteen vahvuudet. Niitä ovat ne kunkin henkilön hyvät ominaisuudet alkaen vaikkapa rehellisyydestä, uteliaisuudesta, harkitsevaisuudesta ja ryhmätyötaidoista. Sinnikkyys on yksi luonteen vahvuus. Sitä tämän päivän koulukkaiden kanssa koetetaan kehittää, sillä niin helppoa olisi vain luovuttaa ja pyytää aikuisen apua jo ennen kuin itse edes lukenut tehtävää/ yrittänyt tehdä itsekseen/ lukenut ohjetta uudelleen.

 

Luonteen vahvuudet ja hyvän huomaamisen tärkeys pätevät ihmisten elämässä laajemminkin kuin vain koulussa. Harvoin sitä silti huomaa kanssakulkijaa kiitellä.

 

Meidän auton reppana on sellainen erityisen diesel-pihi. Sitten sillä on tämän tuosta suodatin ja toinen tukkeessa. Nyt oltiin taas katsastuskohdassa ja autossa häiriö hiukkassuodattimessa ja rajoitin päällä. Mistä siihen osaava korjaaja, kun juuri tämä nimenomainen malli ei tuntunut olevan kenellekään entuudestaan tuttu? Joskus ammoin moinen vaiva korjattiin ohittamalla koko ”partikkelifiltteri”, mutta siitä hommasta tuli kuluneena kesänä laitonta. Meilläkin uutisoitiin hiukkassuodattimen manipuloinnista annettuja suuria sakkoja, joten korjattava oli.

 

Jos asia olisi ollut minun päätäntävallassani, Volvon ropponen olisi jo paalissa jollain purkaamolla. Puoliskon ehdottomia luonteen vahvuuksia on sinnikkyys. Hän käytti autoa korjaamoilla (tosiaankin kolmella eri korjaamolla) yhteensä seitsemän kertaa, kunnes auto tuli kuntoon. Minä kykenin vain pitämään lukua korjaamoreissuista ja päivittelemään homman mahdottomuutta.

 

Minulle tuli mieleen vanha satu Myyrän housuista. Myyrä kuljetti pellavat värjättäviksi yhdelle apurille, kudottavaksi toiselle, leikattavaksi kolmannelle ja ommeltavaksi jo neljännelle eri hahmolle. Lopulta myyrä sai housunsa ja onnistumisen kokemuksen. Niin myös puoliskon sinnikkyys palkittiin ja nuukasti dieseliä käyttävän auton ja meidän perheen yhteistyö jatkuu. Lupasi puolisko vielä autella ja antaa ohjeita, jos jollakulla muulla on samanlaista hiukkasongelmaa. Sen verran paljon hän joutui asiaa netistä penkomaan ja videoita katselemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti