maanantai 23. marraskuuta 2015

Ajan ilmiö



Tämän ajan ihmisellä on yksinkertaisesti aivan liikaa tavaraa.  Ehkä me olemme perineet pula-aikaa eläneiden aiempien sukupolvien hamstraamisen tarpeen jo äidinmaidossa.  Hamstraamme ymmärtämättä miksi.  Emme myöskään osaa laittaa ylimääräistä tavaraa pois, koska ajattelemme, että saatamme tarvita sitä joskus myöhemmin.  Monesti hamstraamallamme tavaralla ei ole mitään muuta arvoa kuin tunnearvo.

Meillä hamstrataan monenmoista tavaraa.  Puolisko haalii tavaran sieltä ja toisen täältä - muka  erinäisiin projekteihinsa.  Kaikki projektit eivät edes käynnisty, saati valmistu, säällisessä ajassa.  Silti projektin osasia säilötään vuodesta toiseen.  Ihan vain esimerkkinä kerron meidän aitassamme majailevista kahdesta paisuntasäiliöstä, punaisesta ja sinisestä.  Siellä ne ovat tilaa viemässä jo toista vuotta.  Tarkoitus on rakentaa niistä vitsikäs veturin näköinen grilli, jonka malli on nähty muinoin facebookissa.  Tekisi mieleni sanoa: "näkispä vaan!"  Mutta eipä minulla oikein ole kanttia.  Hamsteri olen itsekin.

Minä hamstraan parin pakastimellisen täyden ruokaa, käsittämättömät määrät astioita ja kerrotaan nyt sitten vaikkapa vielä tämäkin - kaappikaupalla liinavaatteita.  Kaikkihan ovat tarpeellisia asioita, mutta miksi varastoida kotona puolen vuoden ruokia, kun kaupat tunnetusti myyvät evästä nykyään paitsi arkena myös pyhänä.  Miksi omistaa astiat kolmenkymmenen hengen ruokkimista ja kahvittamista varten, kun pääasiassa meitä asustaa tässä kolme henkeä.  Jossain kerrottiin, että kukaan ei tarvitse kuin kahdet lakanat - toiset käytössä ja toiset pesussa tai kaapissa käyttöä odottamassa.  Lakanoitakin meillä olisi konaiselle armeijajoukkueelle.  

Alan ymmärtää meille Suomeenkin syntynyttä uutta ammattikuntaa, kodin ammattimaisia raivaajia.  Jonkun on uskallettava päättää, ettei tätä tai tuota tarvita.  Jonkun on otettava ohjat käsiinsä, jos hamsteri-ihminen meinaa hukkua tavaroihinsa.

Loviisan seudulla toimii nyt uskomattoman hauska ja hyödyllinen facebook-haaste.  Ensimmäisellä kuukauden kestävällä jaksolla haasteen puuhanainen tsemppasi seuraajajoukkoaan karsimaan kodistaan kolmenkymmenen päivän aikana 30 tavaraa kunakin päivänä.  Homma ei ollut hallitsematonta, niin että kukin olisi itse päättänyt, mitä huushollistaan poistaa.  Joka päivä pureuduttiin ylläpitäjän ohjeen mukaan johonkin tiettyyn kaappiin tai hyllyyn, josta tuo määrä tavaroita piti karsia.  Seurasin haastetta mielenkiinnolla, mutten vielä saanut tartutuksi toimeen.  Nyt raivaushaaste on uudella kierroksella.  Nyt tehdään lyhyempi, parin viikon mittainen raivaus.  Tavoitteena on poistaa kotoa joka päivä viisitoista tavaraa.  Olenkin saanut siivottua pesuhuoneen pullohyllyt ja poistanut 15 risaa tai muuten tarpeetonta koriste-esinettä koriste-esineiden kaapista.  Hienoa, ettei vielä tarvinnutkaan tilata ammattiraivaajaa, vaan tsempparin tuella kykenen siihen itsekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti