perjantai 5. helmikuuta 2016

Katastrofi


Katastrofi on kovin suureellinen sana tähän tilanteeseen, mutta kyllä se yhden huushollin mittakaavassa aikamoinen takaisku on, kun tiskikone lakkaa toimimasta.  

Tämän ajan huusholli on varsin haavoittuvainen.  Kaikki on rakennettu ja mitoitettu ajatellen, että laaditut systeemit toimivat, varajärjestelmiä ei juuri ole.  Keittiömme on rakennettu sen ajatuksen varaan, että tiskistä huolehtii kaappiin ergonomiselle korkeudelle upotettu tiskikone.  Tiskipöydässä on näin ollen vain yksi upotettu allas - lähinnä vihannesten huuhtomista ja perunankeittoveden poiskaatamista varten.

Entäs kun tiskikone alkaakin jättää Kerman Saven ruskeisiin astioihin valkoisia kalkkitahroja? Entäs kun oivalletaan, että perhana tämä tiskarihan tiskailee kylmällä vedellä, eikä kykene lämmittämään vettä?

Tiskikone nostetaan ulos kaapista ja kellistetään letkun mitan päähän puulaatikolle.  Puolisko saa toimia valtuuttamanani koneenkorjaajana.  Hänpä nokkelana poikana tutkii ensin netistä "räjäytyskuvat" ja asennusvideot - ja alkaa sitten hommiin.  Pohjapelti irti ja lämmitysvastus esille.  Kodinkonevaraosatukkunettikaupasta uusi osa tilaukseen.  Joudun toteamaan, että onneksi on tilava keittiö.  Joudumme kiertämään kyljellään kenottavaa tiskikonetta kaksi viikkoa, ennen kuin tuo kolmessa päivässä osan toimittava firma saa toimitettua sen jo samantien ja ostohetkellä maksetun osan.

Voin kertoa, että se sininen pesuvati ehti tulla jo aivan liian tutuksi.  Yksi halpistiskiharja kului loppuun ja Fairyakin meni puoli pulloa.  Kun olemme tottuneet, ettei tiskipöydällä loju tiskiä, vaan likaiset astiat ovat tiskikoneessa piilossa katseilta, jouduimme tiskaamaan monta kertaa päivässä.  Aamupuurotiskit töihin lähtiessä, iltaruokatiskit illansuussa syönnin jälkeen ja mahdollisesti vielä iltakahvien tai iltapalan tiskit kolmannella kerralla.

Uuden osan tultua ei vitkasteltu, vaan valtuutettu koneenkorjaajani kävi hommalle heti.  Pian kone jo pujotettiin takaisin kaappiinsa ja siivottiin remontin jäljet - tyhjennyspumput ja työkalupakit - pois keittiöstä.  Ihan heti ei päästy konetta käynnistämään, sillä sininen pesuvati toimi edelleen.  Seuraavana aamuna keräiltiin astioita koneen täydeltä ja käynnistettiin kone.  En ehtinyt kuin keittiöstä sohvalle, kun huono mutta sitäkin tarkempi kuuloni kertoi, ettei kaikki ole hyvin.  Normaalin purskutusäänen lisäksi kuului lirinää.  Vesi valui koneen alla olevaan vetolaatikkoon.

Voi ei!  Virta pois koneesta, hana kiinni ja tyhjennyspumppu esiin.  Pyyhkeitä veden kuivaamiseen!  
Kone ulos kolosta ja pohjapelti uudelleen auki.

Se uusi osa, joka sentään maksoi kolmanneksen uuden tiskikoneen hinnasta, oli sen verran viallinen, että tiivistekumi oli pikkuisen kierteellä.  Valtuutettu koneenkorjaajani osasi tunnistaa ja korjata vian.  Nyt hän myös muisti tarkistaa osan oikeellisen toiminnan keittiön hanan alla ennen kuin ruuvasi osan kiinni koneeseen, laittoi pohjapellin kiinni ja sulloi koneen kaappiin.

Jes!  Nyt kone toimii taas.  Hyvästit käsitiskille.  Sinistä pesuvatia ei tule ikävä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti