Palelemme heinäkuussa vähän reilun kymmenen asteen
lämpötiloissa, kun pitäisi olla vuoden lämpimin kuukausi. Silti jotkut rohkenevat
vielä epäillä, mahtaako ilmastonmuutos edes olla totta! Väittävät sitä
valeuutiseksi ja suurvaltojen propagandaksi. Mutta muutos on käynnissä ja
vauhdilla. Napajäätiköt sulavat ja Alaskassa ja Siperiassa koetaan
ennennäkemättömän helteisiä kesäkelejä. Epäilijät epäilevät ehkä siksi, että
voivat siten oikeuttaa oman toimimattomuutensa ja ilmastotalkoisiin
osallistumattomuutensa. Epäilijäthän viestivät vahvasti, ettei yhden ihmisen
teoilla muka ole merkitystä, kun suuret väkirikkaat valtiot saastuttavat samaan
aikaan aivan sumeilematta. Minusta pienilläkin teoilla on merkitystä, ainakin omantunnon
rauhoittamiseksi – eikä se ole vähän sekään.
Liikenteen ja ilmaston yhteys on minusta aivan selvä ja omia
liikennöintitapoja mietiskellen voi jokainen tehdä ilmastotekoja. Lentelen tosi
vähän. Tänä vuonna en ole tehnyt vielä yhtään lentomatkaa ja tuskinpa teenkään.
Voin siis taputtaa itseäni olalle tästä. Autoilen paljon, mutta ajelen kovin
pienipäästöisellä pikkudieselillä. Sekin on ilmastoteko. Sähköautoon en ole
voinut vielä siirtyä auton kalliin hankintahinnan vuoksi ja siksi, ettei niiden
toimintasäde vielä kata meidän mökkimatkaamme. Jossain kyllä aprikoitiin
dieselillä ajamisen hiilijalanjäljen olevan jopa pienempi kuin sähköauton,
mutta mene ja tiedä oliko se vain propagandaa dieselin puolesta. Tarjoan
mielelläni kimppakyydin kaverille vaikkapa työmatkalla, vähentäähän sekin
päästöjä, eli on ilmastolle hyväksi.
Lihansyönnin yhteys ilmaston hyvinvointiin onkin jo
pikkuisen pidempi ketju ja sen hahmottaminen on hiukkasen hankalampaa kuin
liikennevaikutusten. Johtuneeko jälleen maalaistalotaustastani, mutta olen
edelleen sekasyöjä. Syön toki kasviksia, mutta syön lihaa ja kalaakin. Vieläpä ihan
hyvällä omallatunnolla. Katson kyllä tarkasti, että syömäni liha on kotimaista,
Suomessa turvallisesti tuotettua ja avainlipulla merkittyä. Silloin olen mielestäni
jälleen osallistunut ilmastotalkoisiin, koska syömääni lihaa ei ole rahdattu
maapallon toiselta puolen lentokoneella eikä laivarahtina. Kotimaiset tuottajat
pitävät tärkeänä puhtaiden ja laadukkaiden tuotteiden tuottamista ja varovat
esimerkiksi tuotantoeläinten lääkitsemistä antibiooteilla. Samaan aikaan
tiedetään, että ulkomailla antibiootteja lisätään jo varmuuden vuoksi eläinten
rehuun. Tämä ihan vain tuotantolukujen maksimoimiseksi. Samaa maksimointia
tavoitellessaan sallii Yhdysvallat jopa kasvuhormonien käytön lihantuotannossa.
Sellaiset vippaskonstit ovat onneksi Suomessa ja koko Eu:ssa kiellettyjä.
Kun vielä lajittelen roskani melko moneen jakeeseen, koen
tehneeni edes jotain ilmaston hyväksi. Kaikki lähtee kuitenkin kovin pienistä
valinnoista ja teoista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti