torstai 2. huhtikuuta 2020

Elämää etänä vai etäelämää?




Tässä on nyt eletty pian kolme viikkoa etäelämää. Ihmeen luonnikkaasti se alun pienen kipuilun jälkeen sujuukin. Työmatka on lyhyt, ei tarvitse rapsutella aamukuuraisia auton ikkunoita, eväänä on tuttua kotiruokaa.  No välitunteja tosin ei ole, eikä opettajainhuoneen iloisia naurunremakoita.

Kokoontumisrajoituksia en suuremmin jää kaipaamaan, sittenkään vaikka Piiperon ristiäisistä takuulla tulee varsinainen suvun kasku tulevillekin sukupolville kerrottavaksi. Perheessä on Piipero mukaan lukien kuusi henkeä. Seurakunnassa laskettiin, etteivät kaikki neljä isovanhempaa voi tulla paikalle, vaikka kaikki alle 70-vuotiaita ovatkin, sillä pappihan on jo seitsemäs ja olisi vaikea rajata kuka isovanhemmista pääsee tilaisuuteen ja kuka ei. Suunnitelmissa oli, että perheen lisäksi livenä paikalle pääsisivät vain yksi kummeista ja pappi. Isovanhemmille tilaisuus videoitaisiin ja esitettäisiin jälkeenpäin järjestettävillä ristiäiskahveilla.  Kausilenssun vuoksi tämäkin suunnitelma on jäissä…

Leikki on lapsen tapa purkaa ja käsitellä vaikeita asioita. Lapsenlapset eivät hekään ole voineet välttyä koronauutisilta ja varsin paljon he tuntuvat teemasta ymmärtäneenkin. Viime viikonloppuna Piltti, Pirpana ja Poitsu leikkivät uutta, itse keksimäänsä hippaleikkiä. Me olemme tietysti nähneet tämänkin vain videolta. Leikissä otettiin kiinni matkan päästä selänrapsuttimella koskettaen. Samalla piti huutaa: ”Korona!” Vaikuttivatko Uudenmaan rajaamisesta näytetyt uutiskuvat siihen, että pian leikkiin lisättiin liikennevalot. Leikinjohtaja näytti milloin punaista, keltaista taikka vihreää palikkaa - ja vain vihreällä sai juosta.

Huumori on aikuisten leikkiä ja huumorilla on helppo keventää raskasta tunnelmaa ja suorastaan pienentää ahdistavaa mörköä. Voi mikä määrä koronavitsejä, ”Uudenmaan tasavalta”- ja ”Et voi tulla rajan taa” -tyyppisiä sanaleikkejä facebookissa kiertääkään! Samasta syystä naamakirjassa kiertää nyt parhaillaan aivan poikkeuksellisen monta haastekuvakampanjaa, joissa kehotetaan lataamaan hyvää mieltä tuottavia ja kannustavia kuvia. Jokainen yrittää hakea ilon pilkahdusta jostain ja täyttää maailmaa muillakin kuin koronauutisilla. Aivan mainiota ja kannatettavaa itsehoitoa!

On tässä ajassa monta hyvää juttua, joiden soisi jäävän tämän jälkeenkin voimaan ja vakiintuvan tavaksi. Etäpalaverit esimerkiksi. Miksi ihmeessä meillä koulutoimessakin on ajeltu ympäri laajaa Loviisan pitäjää haaskaten paitsi polttoainetta, myös tehokasta työaikaa. Tekniikka etäkokousten pitämiseen on ollut olemassa, mutta vasta pakon edessä tulimme opetelleeksi sen käyttämisen. Muutaman tekniikan takkuamisen tilanteen voi antaa mennä oppirahojen piikkiin, mutta äänestän etäpalaverit ehdottomasti jatkoon!

Puolisko on ainakin vuoden haaveillut siitä, että tavara liikkuisi ihan ilman, että hän itse sitä liikuttaa. Puheen ja toiveen tasolle se olisi saattanut jäädä vieläkin, mutta taudin pelossa oli riskiryhmäläisen suostuttava luottamaan kuljetusfirmoihin. Ja kas, tavarahan liikkuu, kun sitä ohjelmoi liikkeelle Rapakiven olohuoneen peränurkasta kotitietokoneelta. Toivon todellakin, että tämäkin jää pysyväksi käytännöksi!

Etäkaffet, etälenkit ja ”etäskumpat” puoltavat nekin osin paikkaansa sittenkin, kun kahviloihin taas pääsee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti