sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Kukkakierros Anna-mummon tapaan




Anna-mummo teki kesäiseen aikaan päivittäisen kukkakierroksen. Se tapa on siirtynyt meillä suvussa sukupolvelta toiselle. Minäkin aloitin kesälomani ensimmäisen päivän kukkakierroksella Rapakiven tontilla.

Rapakivi on alun perin tyypillistä itäuusmaalaista kivistä metsämaata. Tonttia asuinkäyttöön muokatessa osa kivistä on kuljetettu pois, osa piiloteltu mullan alle. Räjäytyksiä ei ole tehty, joten jokunen Obelixin hiidenkiven tapainen komeilee nurmikolla nytkin.

Nurmikko ei vieläkään kaikin paikoin kasva hyvin, sillä tontin rajalla kasvavat suuret männyt imevät voimaa nurmikon viherrykseltä. Olen siis koettanut siirtää tuonne kuivalle alueelle kasveja, jotka siellä voisivat menestyä. Lupiini on osoittautunut menestykseksi. Alun perin yksi tien pientareelta siirretty puska onkin tänä kesänä jo kuudentoista lupiinin kasvusto. Juu, tiedän, että lupiini pitäisi nyt haitallisena vieraslajina hävittää, mutta millään en raaski.

Kukkakierroksellani tutkailin kasvejani ja niiden vointia. Melkein kaikkien kasvien historian muistan. Tiedän, minkä pensaan ostin puutarharetkeltä, minkä taas toi joku ystävä ja minkä sain kaverin jakaessa puutarhansa perennoja. Jättiläisverikurjenpolvi kurottelee kasvustojana aitan kulmalla, pikkusydämen nuput punertuvat pihalammen rannalla ja sinisten iiristen ensimmäiset kukat ovat jo auki! Vallaton villiviini kiipeää heinäseivästikkaita pitkin kiven kyljessä pyrkien peittämään tai ainakin verhoamaan siirtolohkareen. Ehkäpä kiven lämpö kuumina päivinä tuo kasville jotain lisävoimaa. Villiviinin lähellä ovat pionit jo hyvässä kasvussa, vaikkei niissä vielä nuppuja näykään. Männynkävyistä koottu käpykate on kivan näköinen, mutta eipä se vuohenputken kasvua estä.

Vuohenputki toden totta kuuluu puutarhani menestyjiin. Sitä ei ole tarvinnut kylvää, eikä istuttaa. Laji ei myöskään kärsi mullan taikka lannoitteen vähyydestä. Minulla riittäisi satoa myytäväksi asti. Olenhan toki kuullut, että vuohenputkesta voi blenderillä surauttaa vitamiinipitoisen vihersmoothien.  Lähdenkö siis kesätoreille? Toinen menestyjä on elämänlanka, jota taisi tulla yhden multakuorman mukana. Mikään kitkeminen ja rassaaminen ei tunnu pysäyttävän tämän kiusankappaleen etenemistä. Mokoma on ennättänyt jo ”kiinalaiseen kohopenkkiini” elikkäs kesäkurpitsan kompostipenkkiin ja pelkään kasvin tukahduttavan sinänsä hyvät ja reippaat kesäkurpitsan alut.

Kesäkurpitsan lähelle sijoittuu muka-englantilaistyyppinen ”cottage garden”. Siellä rehottaa hevonkakalla ravittu raparperi, josta on tänäkin keväänä saatu ainekset moneen piirakkaan. Raparperin vierellä kasvulaatikossa kärvistelee lipstikka, jolle pitäisi pikimmiten löytää parempi kasvupaikka. Kahdessa kylpyammeessa ovat perunat jo komeasti taimella ja väliin istutetut sipulirivit tunkevat pitkää vartta. Pitäisikin muistaa leikata sipulinvarsia salaattiin mausteeksi ja nokkostakin saattaisi löytyä lettutaikinan sekaan. Kurkistus kasvihuoneen taakse lupailee hyvää mustikkasatoa, sillä kukintoja on todella runsaasti. Täytyykin toivoa, että pölytys onnistuisi. Kylläpä vain ovat ärsyttävät voikukatkin tarpeen, jotta mustikkaa pölyttävät kimalaiset saadaan pidettyä voimissaan.

Eipä se haittaa, ettei kaikki ole niin viimeisen päälle trimmattua. Teemana saa olla ”pelasta pörriäinen”.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti