maanantai 4. toukokuuta 2020

Suomi-suomi -sanakirja vuodelle 2020




”Elämme kummallisia aikoja,” alkaa tyypillinen keskustelu nykyään. Onhan se totta vie outoa, että sekunnin murto-osissa pitää tehdä arvio keskustelukumppanin terveydestä ja arvioida välimatka keskustelukumppaniin. Sanasto on osittain uusiutunut, ja tuttujen sanojen merkitykset ovat muuttuneet. Katson siksi tarpeelliseksi laatia vuoden 2020 lisäliitteen sanakirjaan, vähän samaan tapaan kuin virsikirjaan on saatu lisäliitteellä uusia lauluja.

Arkijärki: vrt. ”terve järki”, ”maalaisjärki”.
Asiantuntija: henkilö, joka antaa lausuntoja toiseen toimialaan kuuluvista asioista. Usein lausunto annetaan vajavaisin taikka virheellisin tiedoin toisen toimialan ominaispiirteistä. Vrt. lääkäri ottamassa kantaa koulunpitoon.
Epätyö: väärin kuultu muoto sanasta ”etätyö”.
Etätauko: etätyöstä pidettävä tauko, joka sekin toteutetaan sosiaalisessa eristyksessä eli ”etänä”.
Etätyö: fyysisen etäisyyden päästä tehtävä työ, suoritetaan yleensä tietoliikenneyhteyksiä ja erilaisia sovelluksia hyödyntäen.
Exit: suunnitelma siitä, kuinka taudin aiheuttamista rajoituksista voidaan palata takaisin normaalitilanteeseen. Aikaisemmin totuttu käyttämään varauloskäynnin merkkinä.
Hybridimalli: Suomen toukokuun alussa omaksuma malli, jossa rajoitustoimia voidaan purkaa samalla kun laajennetaan testaamista, tautilähteen jäljittämistä, eristämistä ja hoitoa. Aikaisemmin sanaa on käytetty puhuttaessa sähkö- ja polttomoottoria käyttävistä autoista. Sanaa on käytetty myös tv-vastaanottimien yhteydessä vrt. ”hybridi-tv”, jolla on mahdollisuus paitsi vastaanottaa lähetystä, myös vastata kyselyihin.
Karanteeni: eristys, johon määrätään varotoimena, jotta pystyttäisiin rajaamaan taudin leviämistä. ”Karanteeninomaisiin” oloihin voi asettautua myös vapaaehtoisesti.
Korona: nykyisin sairauden nimi, josta käytössä kaksi kirjoitusasua; korona/ corona. Muoto ”korona” on aiemmin tunnettu 2-4 hengen perhepelinä, jossa pelataan vanerilaudalla yrittäen saada pelinappuloita nurkan koloihin. Muoto ”corona”on aiemmin tunnettu Toyotan mallinimenä muodossa ”Toyota Corona”. Tavataan myös oluthyllystä muodossa ”Corona extra”.
Koronakyttääjä: henkilö, joka valvoo kanssakulkijoita, huolehtii siitä, että muut osaavat ja ymmärtävät toimia annettujen ohjeiden ja rajoitusten mukaan.
Maski: kasvot, lähinnä nenän ja suun peittävä erilaisista materiaaleista valmistettu suojus. Alalajeina  ”kansan maski”, ”kotihoidon maski” ja ”kirurginen maski”.
Mökkiläinen: mökkipaikkakuntaa, sen terveydenhuoltoa ja palveluita kuormittava ja rasittava henkilö. Vrt. aiempi merkitys mökkipaikkakunnan palvelualoja ja taloutta piristävä toimija.
Pandemia: maailmanlaajuinen epidemia eli tarttuva sairaus, vanhastaan tunnettu sanalla ”kulkutauti”.
Poikkeustila: sana, johon perustuen mahdollistuvat mitä moninaisemmat kiellot ja rajoitukset.
Riskiryhmä: henkilöryhmä, jolla on lisääntynyt sairastumisen todennäköisyys.
Turvaväli: fyysinen etäisyys, jota pyritään pitämään suhteessa kanssakulkijoihin, käsivarren mittaa pidempi etäisyys, suomalaiselle luontainen välimatka keskustelukumppaniin.
Selkokieli: puhetapa, jossa jokaisen sanan jälkeen pidetään tauko ja odotetaan viestin menevän perille kuulijalle. Erityisen suosittu ministereiden keskuudessa.
Zoonoosi: eläimistä ihmisiin tai ihmisistä eläimiin tarttuva sairaus, esim. korona.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti