lauantai 6. kesäkuuta 2020

Politiikka on kova laji




Antiikin Ateenassa päätöksiä saivat tehdä vain vapaat miehet. Kovin kauas ei noista ajoista olla tähän päivään tultaessa päästy. Politiikka on edelleen vapaiden miesten laji. Naisilla tai johonkin päättävään tahoon kahlituilla miehillä ei politiikassa ole sananvaltaa.

Kylläpä vain Katri-kaima joutui kovin nuorena kovin kovaan paikkaan. Paikka valtiovarainministerinä tänä kammottavana velanoton korona-keväänä oli nuorelle naiselle niin kova, ettei siitä moni vanhempikaan täti-ihminen olisi selvinnyt - edes tuolla nyt julki tulleella 56 000 euron ”sparrauksella”. Okei, itsepä kaima ministeripestin halusi ja sille paikalle pyrki. Nyt kysytään (ehkä jopa perustellusti) onko veronmaksajien vika, jos nuorella naisella on enemmän pyrkyä kuin kompetenssia!? Siltikin ihailen nuoren naisen rohkeutta ja uskallusta edes yrittää tuolla ”vapaiden miesten” herrahisseissä ja sikariportaissa.

Olen sanonut, että Sanna Marinin hallitus ja varsinkin sen nuorten naisten Viisikko oli tähän aikaan juuri sopiva valtaapitävien kokoonpano. Nuo nuoret naiset näkivät tilanteen vaarat ajoissa. He miettivät, etteivät halua tuota kammottavaa koronaa pienille lapsilleen. Ikätoverini Anna-Maija varmaan mietti jo lapsenlapsiaan, ja oli siksi yhtä valmis kuin nuoremmat ministerisiskonsa, tekemään rajuja rajoitustoimia ja laittamaan rajoja kiinni. Ajatelkaapa, että vallan kahvassa olisivat olleet politiikassa kokeneet ikämiehet Sipilä, Vanhanen ja vaikka vielä Väyrynen! Hehän olisivat saattaneet viis veisata maailmalta kuuluvista uuden taudin ensitiedoista ja sanoa, että joka talvihan meillä on joku lentsu ollut. Nuoret äidit toimivat rivakasti. Siitä suunnaton suurkiitos hallituksen tytöille ja Anna-Maijalle!

Mutta palaanpa siihen, miten politiikka on naisille kovaa. Kovinkaan paljon ei tarvitse rapsuttaa muistinystyröitä, kun jo tulee mieleen Anneli Jäättenmäen faxi-kohu ja Sirpa Pietikäisen parkkipaikalla pienessä sievässä penkkaan peruuttaminen. Nämä ovat pienen pieniä vahinkoja taikka töppäyksiä, joita olisi voinut sattua kenelle vain. Vallan kahvassa olleille naisille ne maksoivat koko poliittisen uran. Päivi Räsänen on poikkeus naisten joukossa. Hänen homofoobisista lausunnoistaan on käynnistetty useampikin esitutkinta, mutta Päivi ei vähästä säiky. Hän ei ymmärrä vetää toistuvistakaan tutkinnoista sellaista johtopäätöstä, että eroaisi.

Vaan annas olla, mitenkä suhtaudutaan miesten töppöilyihin!? Teuvo Hakkaraisella on Wikipediassa kokonainen kappale otsikolla ”kohua herättäneet tapaukset”, jossa esitellään Teuvon julkisuuteen päätyneitä törppöilyitä vuoden 2011 Hesarin haastattelusta alkaen. Teuvo on siis toiminut korkeissa poliittisissa tehtävissä täydet yhdeksän vuotta tuosta ensimmäisestä kirjauksesta. Kännisekoilut ja naisten kähmimiset tuntuvat vain kasvattaneet suosiota ja Hakkarainen edustaa meitä nyt vallan Euroopan ytimessä meppinä. Antti Kaikkonen töppöili Nuorisosäätiön asioissa ja sai toimistaan peräti ehdollisen vankeustuomion. Se asia nousi esteeksi ulkomaisen adoption kohdalla, mutta poliittista uraa se ei ole liiemmin haitannut. Pekka Haaviston toimista on parhaillaan käynnissä esitutkinta, mutta eipä heilu ministerin palli.  Vapaille miehille ei reipas töppöilykään tunnu olevan este – toisin kuin asiapohjaisille naisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti