tiistai 3. elokuuta 2021

Mökkitie

 


Meidän mökkitie on oikeastaan kolme tietä. Näin opastin lapsenlapsia, jotka jo Pyhtään Finlandia-kahvilan kohdalla alkoivat kysellä ”Joko kohta ollaan perillä?”

 

Ensin ajetaan tuttua ”seiskatietä” Haminaan saakka. Sitten siirrytään Haminan ja Taavetin väliselle ”mutkatielle”, joka puolitoista vuotta sitten tapahtuneen peltipoliiseilla paaluttamisen jälkeen on varsin hidas ja tarkkaa vakionopeudensäätimellä ajoa vaativa osuus. Sitten päästään ”kuutostielle”, jota sitten riittääkin koko matkan Pohjois-Karjalan perille asti.

 

Mökkimatka on turhan pitkä – ainakin, kun katsoo polttoainelaskua tänä kesänä, jolloin mökille on ajettu joka perjantai ja sieltä palattu joka sunnuntai. Päästömorkkista helpottaaksemme toteamme, että näkyy sinne ajavan muitakin. Tie on täynnä muulloinkin kuin juhannuksena. Matka sujuu ihan kivasti Ruokolahden rajalle asti, jonne tie on nykyään kaksi kaistaa leveä. Kaksikaistaisella osuudella ainoana harmina ovat puoliskon mielestä olleet komeat veneet, joita ihmiset vetävät trailereillaan puoliskon venekuumetta härnäten.

 

Ruokolahden rajalta liikenne alkaa jonoutua. Jono tiivistyy Särkisalmelle, josta osa liikenteestä erkanee Punkaharjulle ja Savonlinnaan. Viimeisen 35 kilometriä saa toisinaan ajella aika rauhassa.

 

Olen pannut merkille, että tänä kesänä liikennettä on huomattavasti enemmän kuin viime kesänä, jota sitäkin kehuttiin kotimaan matkailun huippukesäksi. Aiemmin itärajaa pitkin kulkevalla kuutostiellä näkyi melko paljon kyrillisin kirjaimin koostettuja rekkareita. Tänä kesänä niitä ei ole juuri näkynyt. Viimeksi palatessani bongasin kolmen sadan kilometrin matkalla kolmet pitkät rekkarit.

 

Olen huomannut, että etelään päin tultaessa osuu usein tukkirekan peesiin. Joskus niitä on kaksikin peräkkäin ja silloin on viisainta rukata kiireensä siihen malliin, että ehtii ihan sovinnolla ajella rekkojen tahtiin. Loppujen lopuksi ne ovat menossa vain Imatralle tai korkeintaan Joutsenoon. Pohjoiseen päin mennessä edelle osuu usein tyhjä tukkirekka, kotimatkalla sellutehtaalta. Aina niillä rekoilla on hytin takana puutavaranosturi ja sen kyljessä lukee ”Kesla”. Siitäkin tulee niin hyvä mieli. Sellaisia tärkeitä kapineita tehdään mökkikunnassamme Kesälahdella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti