maanantai 27. joulukuuta 2021

Uutta kohti

 


 


Tuskin on joulusta päästy, kun jo aletaan varautua uutta juhlaa varten. Vuoden vaihde, uusi vuosi on tulossa. Aivan hetki sitten käännyttiin isojen odotusten ja ilotulitusten kanssa 2000-luvulle ja nyt starttaa jo vuosi 2022. Mitähän se tuo?

 

Ensi vuonna tulemme asuneeksi Loviisassa 30 vuotta. Jokohan vihdoin alamme puhua itsestämme loviisalaisina, emmekä aina selitä, että Pohjois-Karjalastahan me olemme kotoisin, mutta asuneet täällä jo vuodesta 1992.

 

Meillä suuri muutos on se, että puolisko – ikänsä reissutöissä maailmalla resunnut – pysähtyy nyt kotiin. Tähän harjoitteluna on toiminut parin vuoden koronajakso, jolloin työ on muovautunut etämoodiin. Mutta nyt työtä jatkavat muut ja puolisko saa keskittyä ukin rooliin ja oman terveytensä hoitamiseen. No okei – aina uutta luomaan tottuneita aivoja ei onnistu sammuttamaan. Mökkirantaan on suunniteltu taas toteuttamista enemmän kuin mihin omat voimat ja aika tulevat riittämään.

 

Loviisan suhteen tulevaisuus näyttää mukavalta. Kauan hiljaisena uinunut kuningattaren kaupunki on nostanut päänsä pystyyn ja rakentaa uutta julkikuvaa. Some- ja aikakauslehtinäkyvyydestä on pidetty huolta ja Loviisa on päässyt mukavasti Suomen kartalle. Asuntomessut rakentuvat ilta-auringon puoleiselle rannalle ja pian pääsevät vanhoista taloista kiinnostuneiden lisäksi myös uudisrakentamisesta haaveilevat katselemaan rakennusideoita tai jopa koteja täältä.

 

Politiikan isommassa kuvassa huolettaa ison itäisen naapurin uhoilu ja etupiiriajattelu. Kyllä meidän suomalaisina on nyt oltava tarkkoina ja uskallettava hakea pienelle maallemme tukea. Enää ei arvaa vaan jäädä odottamaan ja katselemaan. Vaikka presidentti Niinistöllä onkin hyvät suhteet ja taito löytää sopivat sanat Veli Venäläisen kanssa keskustellessa, täytyisi koko maailman jo avata silmänsä. Koronan jälkeinen uhka ei taida ollakaan uusi virus vaan laajentumishaluinen naapuri.

 

Koronan suhteen uskallan olla jo toiveikas. Tanskassa ja Norjassa rohjettiin arvella, että lievempää tautimuunnosta aiheuttava ja voimallisesti tarttuva omikron-muunnos olisi signaali taudin lievenemisestä ja laantumisesta. Minä haluan uskoa tähän. Jospa tuleva vuosi toisi jo uskalluksen ja mahdollisuuden matkustamiseen.

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti