torstai 24. helmikuuta 2022

Vanhuuden vinkeitä



 

Lienevätkö merkkejä vanhuudesta, vai onko osunut muuten vain niin hassusti, että tänä lukuvuonna olen juossut jokaisella lomasella lääkärissä?

 

Sillä parin päivän syyslomasella lokakuussa sain vihdoin mentyä lääkäriin valittamaan maskin käyttämisen aiheuttamaa korvantauksen märkimistä. Hiukset olivat liimautuneet märkäiseen eritteeseen jo viikkojen ajan. Kyllä kai näin lähempänä kuuttakymppiä olisi jo lupa olettaa, että korvantaukset ovat kuivuneet!? Opin, että atoopikolla se ei aina mene niin. Lääkäri tunnisti kukkimista myös päänahassa ja kasvoissa. Arvokkaan rasva- ja linimenttikassin kanssa pääsin apteekin kautta kotiin korvantakusia ja muita kukintoja parantelemaan.

 

Joululomalla reipastuin nuorison usuttamana näyttämään oikeata polveani lääkärille. Polvessa on ollut tuntuma, että se taitaa toimia ratasvälityksellä eikä millään nivelkierukalla. Välistä rattaat ovat tuntuneet jäävän jumiin ja liikkeen loppuun vieminen on tuntunut tuskalliselta. Erityisesti kiertoliike on ollut tuskallinen. Pitkään olin uskonut vaivan liittyvän fibromyalgiaan, enkä siksi ollut hätäillyt tohtorin pakeille pääsyä. Röntgenkuva kertoi, että polvessa on ”kulumaa”. Magneettikuva kertoo kuulemma sitten vielä paljon lisää. Niitäkin kuvia on nyt ottaa nakuteltu cd:llinen, eli parinkymmenen minuutin verran.

 

Aivan ei oltu vielä päästy polviasiassa selvyyteen jatkotoimista, kun jo koitti hiihtoloma ja uusi vaiva. Olen erittäin lahjakas jännittäjä ja jännittäminen onnistuu näköjään myös nukkuessa. Huomasin herääväni harva se aamu leuat tiukassa purennassa ja hammasluujauhoa suussa. Eipä siinä tarvinnut muuta syytä hakea, kun ymmärsin alahampaista lohkeilleen kulmia ja koko alaleuan olevan aivan turkasen kipeä. Kaikki syöminen ja juominen käynnisti kipuaallon, puhuminenkin pelotti. Särkylääkettä kului. Onneksi sain särkyajan omaan terveyskeskukseen. Tuttu hammaslääkäri kysyi oikeat kysymykset ja teki tarvittavat tutkimukset ja hoidon – opastipa vielä jälkihoidonkin. Niskalihakset jäykistävä neuloosi jäykistää kuulemma leuat ja puremalihaksetkin. Kaikkea se tekeekin! Tähän mennessä olin jo tiedostanut, että silmän takana vihlova kipu johtuu niskoista, mutta että tämäkin!? Hierojalle mars!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti