tiistai 25. lokakuuta 2022

Haaveita vain

 


Iskelmissä laulellaan ”haaveita, haaveita vain…”. Sama, vähän vähättelevä sävy on myös haave-sanan synonyymeissä. Kuulostavathan pilvilinnat ja tuulentuvat mahdottomilta rakentaa taikka toivottomilta toteuttaa. Unelmointi tulkitaan sekin monesti kielteiseksi toiminnaksi, reaalimaailmassa pitäisi olla ja pysytellä.

 

Minäpä olen sitä mieltä, että haaveilu se vasta onkin tärkeää ja terveellistä puuhaa. Haaveilu on eteenpäin suuntaavaa toimintaa. Silloin on näkymä tulevaisuuteen ja ajatus eteenpäin menosta. Turha menneitä on surra ja harmitella. Se katkeroittaa ja mustuttaa mielen, eikä tuo mitään hyvää. Haaveillessa irtoaa tästä hetkestä helposti ja onnistuu suuntaamaan ajatukset matkaan, seuraavaan lomaan, ensi kesään tai vaikka viiden vuoden päähän. Ei haittaa, vaikkeivät kaikki toiveet olisikaan realistisia ja toteuttamiskelpoisia, ne ovat joka tapauksessa ajatuksellisia irtiottoja arjesta ja ne virittävät mieltä hyvään ja toiveikkaaseen suuntaan. Unelmointi on tärkeää mielenterveydelle. Mieli saa kivoja virikkeitä ja elimistöön vapautuu hyvän mielen hormoneja, jotka saavat arjen tuntumaan hivenen kevyemmältä.

 

Ihminen on sitä paitsi siitä jännä kapistus, että se alkaa toimia haaveidensa suuntaan – tiedostamattaankin. Moni on askarrellut haavekarttaa tai aarrekarttaa - millä nimellä milloinkin – ja lähtenyt huomaamattaan tekemään pieniä valintoja, jotka aikanaan mahdollistavat haaveiden toteutumisen. Valinnat voivat olla aivan pieniä, vaikkapa kalenterin pitämistä vapaana siltä varalta, että haave toteutuu.

 

Tai ajatellaanpa vaikka, että henkilö olisi tällä hetkellä sairaana. Paranemista siivittää ja kuntoutumistoimiin motivoi hyvinkin ajatus ensi kesän puuhista terveenä. Tuon haaveen voimalla jaksaa luultavasti syödä  vaivaan määrätyt lääkkeet, punnertaa kuntoutusjumpat ja tehdä muut tarpeelliset, mutta siinä hetkessä ei niin kovin kivat toimet. Meillä suomalaisilla on näin kaamosajan alkaessa kohtalaisen voimakas taipumus mielen mataluuteen. Virittämällä ajatuksen sateisen harmaiden päivien sijasta joulun odotukseen ja valmisteluun ja kohta jo ensi kesän aurinkoisiin päiviin, saatamme onnistua puolihuomaamatta loikkaamaan harmaiden viikkojen ohi.

 

Siispä haaveillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti