sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Sähkön säästämisestä

 


Suomen ”katajaista kansaa” opetetaan nyt säästämään sähköä. Luulen, että tuo ”katajaisuus” tarkoittaa sitkeyttä, tuskin kovakorvaisuutta. Siitä huolimatta aivopesu on sitä luokkaa kuin oletettaisiin, ettei oppi meinaa millään mennä perille.  Uutisia ja sanomalehtiä seuraava aikuinen on kyllä infon saanut ja sisäistänyt. Kaikkiin asioihin tuntuu nyt liittyvän sähkön säästämisen näkökulma.

 

Mitenköhän paljon vanha arkkupakastin keittiön nurkassa vie sähköä? Kannattaako joulun jälkeen alesta ostettua kinkkua enää säilöä kylmässä? Moneltako kinkun voi laittaa lauantai-iltana uuniin? Onnistuisikohan paistaminen kuitenkin takassa, vai pitääkö kypsyminen varmistaa sähköuunia käyttämällä? Voiko uuni olla päällä samaan aikaan kuin sähkösauna? Kuormitammeko verkkoa liiaksi? Oliko päivä tuulinen, saatiinko meillä Suomessa edullista tuulivoimavirtaa? Mitenköhän saunan kuivatus? Voiko pesuhuoneen ikkunan raväyttää auki ja kuivattaa pesutilat sitä kautta? Paljonkohan tuo toimintamalli haukkaa lämpöenergiaa? Pitäisikö sittenkin tarttua rättiin ja kuivauslastaan? Jos en kuivaa märkätiloja, aiheutanko torppaan kosteusvaurion?

 

Voi sentään! Sähköopetus on ollut niin voimallista, että meinaa vallan unohtua, että Rapakiven torppa nauttii vielä hetken kiinteähintaisesta sähkösopimuksesta ja sähkölasku on sitä kautta hallittavissa. Toisaalta, omaa sähkönkäyttöänsä on jokaisen nyt syytä tarkastella ja oppia samalla uusia taloudellisempia tapoja.

 

Sähköuuniin kannattaa lykätä samaan lämpimään useampikin potti. Jos uunissa on kiertoilmatoiminto, sen käyttöä kannattaa varmasti opetella. Lattialämmityksissä kannattaa kuulemma luopua ”mukavuuslisästä” ja lämmittää vain sen verran, että laattalattia ei hyödä kylmää. Jos kaikkia huoneita ei käytetä, voivat vähemmällä käytöllä olevat – vaikkapa vierashuoneet – olla viileämpiä. Pyykkikoneen kanssa kikkaillessa, kannattaa muistaa ohje täysien koneellisten pesemisestä. Varaavan takan ollessa pääasiallinen lämmönlähde ei Rapakivessä onnistuta noudattamaan valtioneuvoston yleisohjetta lämpötilan laskemisesta asteella. Illalla uunin lämmittyä, meillä saatetaan herrastella 23 asteen lämmössä ja seuraavana iltapäivänä töistä tullessa lämpö on laskenut monella asteella.

 

Voimia sähkönsäästötalkoisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti