sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Itäsuomalaisuus on iloinen asia

 



 

Tein mökkireissun junalla. Puolisko oli mennyt mökille jo aiemmin, eikä minun ollut järkeä lähteä sinne toisella autolla. Päädyin junaan.

 

Ostin lipun torstai-iltana. Jo lipunostokohdassa läikähti rinnassa iloisesti, sillä VR:n vastausviestissä luki ”Valmista tuli. Kesälahti odottaa!”

 

Sitten osui silmääni Puruveden Savukalan mainos naamakirjassa. Rohkenin kysäistä, voisiko graavilohi- ja kylmäsavulohisilppua varata – hakisin lauantaina. Laitoin viestin naamakirjan sivulle tuossa seitsemän uutisten aikoihin. Parin minuutin päästä oli viestiketjussa kommentti: ”Varataan siulle!” Ihana palveluasenne ja kotipuolen murre tekivät niin hyvän mielen.

 

Perjantaina työpäivän jälkeen ajelin suorinta tietä Kouvolan asemalle ja parkkeerasin autoni pitkäaikaisparkkiin. Yksityisautoilijana olen junailun suhteen aika lailla vieraalla maaperällä ja olin tyytyväinen, että oikean raiteen löytämiseen ja laiturille asemoitumiseen jäi vartin verran aikaa. Tosin pian huomasin, että Kouvolassa ollaan jo niin itäsuomalaisia, että asemalaiturillakin voi rupatella. Siellä ei oltu ollenkaan niin kuin itäuusmaalaiset bussipysäkillä, siis huppu päässä, luurit korvilla ja kahden metrin turvaväli varmistaen – jo aikaan ennen koronaa. Eräs rouva kertoi ”pojan” olevan menossa ensi kertaa yksin Joensuuhun. En ole aivan varma, ilahtuiko pitkänhuiskea teini siitä, että äiti jakoi tämän tiedon. Pian minäkin sain nuotit, mihin suuntaan suunnistaa, että olen kakkosvaunun oven hollilla.

 

Ja vaunussa sitten! Aivan selvästi oltiin Karjalan radalla ja Joensuun suuntaan menossa. Kanssamatkustajat järjestivät pyytämättä omia pakaasejaan hattuhyllyllä, että Rapakiven mummo sai soviteltua hyllylle ”möyskänsä” patjarullasta ”unikoneeseen”. Vieruskaveriksi istahti samalta asemalta matkaan lähtenyt nainen, joka kaivoi villapuseron neulomuksensa kassista jo ennen lipuntarkistusta. Niinpä otin minäkin esille ruskankeltaisen pipoprojektini. Jo vain meillä oli jutunjuurta. Ihan harmitti, että hän jäi pois jo Lappeenrannassa.

 

Puolisko oli vastassa Kesälahden asemalla. ”Lähtisitkö kanssani järvelle”, oli kysymys puoliskolla ja sitäpä se tahtoo sanoa Maijasen Paven muistomerkkikin samaisella asemalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti