perjantai 30. joulukuuta 2022

Kesälahden kotiseutukirjan selailun jälkeen


 


Puolisko sai joululahjaksi kirjan ”Kesälahti vanhan Venäjän ja Ruotsin vallan aikana”. Tämä kirja tulee kulumaan käsissämme. Se on mielenkiintoinen teos karttoineen ja anekdootteineen. Koska pääpaino on 1600- ja 1700-luvuissa on dokumentit koottu lähinnä kirkonkirjoista, veroluetteloista, maakirjoista ja käräjäpöytäkirjoista. Toistaiseksi olen tehnyt vasta pintaraapaisun ja ensiselailun, mutta löysin jo paljon kiinnostavaa.

 

Kesälahti on kahden suuren järven rannoille muodostunut pitäjä, joka vielä 1600-luvulla kuului Uukuniemen ortodoksiseen kirkkopitäjään. 1600-luvun tulomuuttajat olivat pääosin luterilaisia.  Luterilaistumisen myötä rakennettiin luterilainen kirkko Kesälahdelle.

 

Puoliskon suku on lähtöisin Pyhäjärven Sorsasaaresta. Siellä on eletty kalastuksella ja maatilan pidolla. Talo keskellä Pyhäjärveä on ollut ”hyvien kulkuyhteyksien varrella”. Kala-apajat lähellä ja veneliikennöintimahdollisuus moneen suuntaan. Kala-apajista näkyy silloin peräti käräjöidyn, sillä suvun kantaisä ei ollut katsonut hyvällä naapuripitäjäläisten kalastamista samoilla apajilla.

 

Kotiseutukirjan sukunimihakemistosta käy helposti ilmi, että Kesälahdella on jo 1600- ja 1700-luvuilla asunut Kupiaisia, Makkosia, Ketolaisia, Hirvosia, Jääskeläisiä, Pölläsiä ja Haverisia. Kaikki itäsuomalaista nen-päätteistä ”aatelia”. Samoja sukuja siellä asuu edelleenkin, vaikka toki uuttakin verta on tullut.

 

Erityisen kiinnostava oli kaupankäynnistä kertova luku. Aiemmin oli kauppaa käyty Laatokan ja Nevan piirissä, mutta Uudenkaupungin rauha 1721 rajasi nuo alueet pois. Uusiksi kauppasuunniksi tulivat Lappeenranta ja Hamina. Turun rauhassa 1743 jäivät Savonlinna, Lappeenranta ja Haminakin rajan taakse ja kauppamatkat jatkuivat läänin uuteen pääkaupunkiin Loviisaan saakka. Mietin, että vesireittiä ei Kesälahdelta Loviisaan saakka ole, joten matka lienee taitettu hevospelissä. Silloin suolanhakumatka tai asiointireissu Loviisaan on ollut melkoinen tapahtuma. Välimatkaa on nykyisiä teitä pitkin semmoinen 285 km.  Tämän ajan säköautolla matka alkaa jo olla toimintasäteen sisällä, mutta hyväkään hevonen ei ole voinut jolkotella kuin vajaan 50 kilometrin päivämatkoja.

 

Jatkan historian opiskelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti