lauantai 17. joulukuuta 2022

Mistä se joulu alkaa


 


Taas kerran mietin, mikä on se asia, joka minulle tekee joulun. Huomasin, ettei se ole mikään yksittäinen asia, vaan monta pientä juttua.

 

Paljon minun jouluuni tulee kaukaa lapsuudesta. Erityisesti joulun maut ja tuoksut. Siksi jouluuni kuuluvat ehdottomasti karjalanpiirakat, karjalanpaisti, joulupulla ja taatelikakku. Joulun maut ovat minulle pohjoiskarjalaisia. Itäuusmaalaisiin joulumakuihin en ole oppinut, enkä siis osaa kaivata saaristolaisleipää taikka lihapullia. Taatelikakun kiinnitti jouluumme lähtemättömästi 36 vuotta sitten loppusyksyllä tehty Marokon matka. Marrakeshin torilta ostimme nimittäin mausteita ja taateleita. Kotiin tultua ihmettelin, mihin taateleita käyttäisin ja sain äidin perinteikkään reseptin, jolla sittemmin olen kakut leiponut.

 

”On äiti laittanut kystä kyllä, hän lahjat antaa ja lahjat saa.” Kylläpä vain hyvä ruoka ja lahjojen antaminen kuuluvat jouluun. En ole lainkaan äitini veroinen ruoanlaittaja, mutta tunnistan kyllä hyvät maut ja ostan paljon valmiina. Saarioisten äiteihin ja Annikaan on kova luotto. Lahjapuolella touhuan sitten enemmän. Puikot ovat suihkineet syksyn aikana joka ilta tv:n töllötyksen ohessa. Kaikki perheenjäsenet saavat jotain neulottua. Sen verran ehti tulla ylituotantoakin, että myyjäisten kautta saattoivat tekeleeni päätyä ilahduttamaan jotakuta tuntemattomampaakin. Ihana, jos pystyin olemaan avuksi!

 

”On hanget korkeat nietokset, kun joulu joulu on meillä.” Lumisella maisemalla on mielessäni tärkeä osa joulun rakentumisessa. Tänä vuonna olemme saaneet ihailla kuuraisia puita ja paksuja nietoksia jo hyvän aikaa ennen joulua. Eipä silti, olen huomannut, ettei lumikaan yksin tee joulun tunnelmaa. Kyllä joulu saatiin tuntumaan joululta ammoin Kanariallakin – varsinkin, kun ensin oli ennätetty totuttelemaan vihreisiin jouluihin täällä Loviisassa. Pohjois-Karjalasta tulleille ne toki alkuun 1990-luvulla olivat melkoisen hämmästyksen aihe.

 

”Arkihuolesi kaikki heitä, mieles nuorena nousta suo!” Parasta joulussa on kuitenkin arjen kiireiden ja touhujen hiljentyminen ja rauhoittuminen juhlaan. Kyllä kiireisimmänkin mieli kohoaa arjesta ylevämpiin sfääreihin, kun pääsee osallistumaan Kauneimpiin joululauluihin ja laulamaan nuo Alpo Noposen sanat Leevi Madetojan sävelin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti