lauantai 31. joulukuuta 2022

Toiveita, ennustuksia ja lupauksia uudelle vuodelle



Vuoden vaihtumisen aika on aina kurkistus tulevaan.  Joku valaa tinaa, joku kirjaa mietteitään muistiin päiväkirjaan tai allakan kulmaan. Uuden vuoden alkaessa on aika toivoa, ennustaa ja luvata.

Tämän vuoden taitteessa rauhan toivominen ei ole vain ylevää sanahelinää, olemmehan eläneet 10 kuukautta eurooppalaisen sodan vaikutuspiirissä. Vuosi sitten kauhistelin Putinin uhoa ja etupiiriajattelua ja huhtikuussa pari kuukautta sodan alun jälkeen vertasin Putinia sadun Keisariin, joka esitteli näkymättömiä uusia vaatteitaan.  Nyt todellakin toivoisin, että joku uskaltaisi kiskaista Keisari Putinin housut kinttuihin ja herättää hänet reaalitodellisuuteen. Euroopassa ei eletä sen enempää Keisarin uusia vaatteita kuin Hitlerin sotaoppien kertauskierrosta, saati Tarua Sormusten herrasta.  Täällä halutaan elää sovussa, keskinäisen kunnioituksen ja kaupallisen kanssakäynnin aikaa ilman maantieteellisiä laajentumishaluja.

Toivon tulevalle vuodelle terveyttä.  Toivon sitä paitsi läheisilleni, myös kaikille teille lukijoilleni.  Terveyskin on asia, joka nuorena tuntui itsestäänselvyydeltä, mutta jonka nyt elämänkokemuksen myötä ymmärtää olevan kaikkea muuta. Sairaus, jopa kuolema, voi kohdata yhtä lailla nuoren kuin vanhan.  Omin toimin voi jonkin verran asiaa auttaa, mutta kaikki ei ole omassa vallassamme. Kuntoilu, terveellinen ravinto ja hyvät unet ovat ihan kelpo kotikonsteja. Yritetään siis pysytellä terveinä.

Ennustaa en uskalla muuta kuin pari asiaa. Ilmastonmuutos jatkuu ja sään ääri-ilmiöt lisääntyvät.  Meistä alkuun hassuilta kuulostaneet varoitukset erittäin vaarallisesta säästä ja ohjeet liikenteeseen lähtemisen välttämisestä tulevat toistumaan jopa aiempaa taajemmin. Sote-alueilla tulee olemaan alkukankeuksia, mutta vuoden edetessä asiat sujuvoituvat ja alkuhankaluudet väistyvät. Molempiin näihin asioihin tarvitaan ymmärtämystä.

Lupausten osasto on kaikkein hankalin. En halua lähteä lupailemaan mitään sellaista, mistä joudun peruuttamaan heti tammikuun toisella viikolla. Ehkä nyt 25 vuotta palstanpitäjänä toimittuani uskallan luvata jatkavani jorinoitani tulevanakin vuonna. Onko se nyt sitten lupaus vai varoitus, tiedä häntä. 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti