lauantai 18. helmikuuta 2023

Elinturhakkeet ja uudet vitamiinit

 


 


Lauantaiaamun nettisurffailussa tuntui silmilleni pomppaavan ravitsemusaiheisia artikkeleita toinen toisensa perään. Yhdessä jutussa lääkäri oli pohtinut elintarvike-sanan sisältöä ja toisessa jutussa kerrottiin tulossa olevista uusista ravintosuosituksista ja niitä laadittaessa löydetyistä uusista vitamiineista. Luin artikkelit tarkkaan, sillä oikeanlainen ravinto ja terveellinen syöminen terveyden avaimina tuntuvat tärkeiltä.

 

Elintarvike-sana on kuvannut alkuun maataloissa tuotettuja ja kaupoissa myytäviä elämän ylläpitoon tarvittavia syötäviä. Nyt kaupoissa myydään paljon myös ”elinturhakkeita” – sipsejä, keksejä, limppareita, muroja ja pikaruokia. Ymmärrän nimityksen oikein hyvin; syötäväksi tarkoitettuja, mutta aivan turhia kaloreita ja jouleja.  Joku oli mennyt nimikkeen ehdottelussa vielä pidemmälle ja haluaisi käyttää noista turhakkeista nimitystä ”elinhaitake”, sillä överisuolaisista tai aivan turhan makeista syötävistä kertyy haitallisia kiloja, jotka puolestaan aiheuttavat niin kovin monia sairauksia. Kolmattakin nimikettä noille epäterveellisille eväille väläyteltiin. ”Kuolintarvike”-nimike on kovin brutaali ja herättää niin kauhistuttavia mielikuvia, että juustonaksupussi ja limupullo kirpoaa taatusti otteesta.

 

Jotta ei vain kiellettäisi, olisi hyvä tarjota lisätietoa ja terveellisiä vaihtoehtoja. Miten sattuikin, että kesäkuussa ovat luvassa uudet ravitsemussuositukset. Ennakkotietona kerrotaan, että suositukset ovat aiempaa laajemmat. Niissä on otettu huomioon ruokien ympäristövaikutuksia ja pohdittu ratkaisujen kestävyyttä. Halu siirtyä aiempaa enemmän kasvipohjaiseen ruokaan on laittanut tutkijat tarkastelemaan esimerkiksi sitä, vaarantuuko B12-vitamiinin riittävä saanti. B12-vitamiinia kun saa vain eläinperäisestä ruoasta ja sen puutos voi aiheuttaa uupumusta ja erilaisia neurologisia häiriöitä. Toinen mielenkiintoinen ja uusissa ravitsemussuosituksissa tarkasteltu vitamiini on B4 eli koliini. Koliinia saa lukemani mukaan maksasta, kalasta ja kananmunista. Koliinin puutoksesta puolestaan seuraa kuulemma rasvamaksa.

 

Voi, mikä huojennus! Elinturhakkeet / -haitakkeet taikka kuolintarvikkeet eivät kuulu ruokavaliooni. B4- ja B12-vitamiinien saanti ruoasta on turvattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti