torstai 23. helmikuuta 2023

Mökkipäiväkirjasta

 



 

Ostimme vajaa viisi vuotta sitten puoliskon kotipaikkakunnalta 1950 lammen rantaan rakennetun rintamamiesmallisen pientalon, josta lähdimme muokkaamaan perheemme mökkipaikkaa. Omat lapset olivat tuolloin jo aikuisia, mutta lapsenlapset oikein hyvässä vaiheessa sitoutumaan paikkaan ja luomaan sinne siteitä – juurtumaan pohjoiskarjalaiseen paikkaan ja elämänmenoon. Mökki onkin ennen muuta meidän ja lastenlasten juttu.

 

Kauppa lammenrantapaikasta tehtiin lokakuussa 2018. Ensimmäiset vuodet olivat sen verran hektisiä tekemisen aikoja, ettei dokumentointi pysynyt ollenkaan ajan tasalla. Hyvä, että joskus tuli jokunen kuva räpsäistyä ja varmaan naamakirjaan jaettua, mutta sanoja kirjoihin ja kansiin ei ehditty laittaa.

 

Puoliskon 59-vuotissynttäriksi aloitimme mökkikirjan. Kokosin siihen alkuun muutamia siihen mennessä otettuja kuvia paikan muokkauksesta ja tiivistin tärkeimmät tapahtumat muutamaan lauseeseen.  Keväästä 2021 on mökkikirjaan dokumentoitu jokainen käynti.

 

Yleensä kirjaus on lyhyt, vajaan sivun mittainen tiivistys siitä, millä kokoonpanolla ollaan liikkeellä ja mitä on aiottu tehdä. Kirjaus on tyypillisesti ja varmuuden vuoksi tehty mökille tullessa, jotta se tulee varmasti tehtyä. Tavan takaa kynän pitelystä olen vastannut minä ja sanelua pöydän toiselta puolen on hoitanut puolisko, joskus lapsenlapsityttöset.

 

Näiden kuluneiden vuosien aikana olen ajatellut, että joskus tulee se päivä, jolloin näilläkin sanoilla on merkitystä. Kukaties omat jälkipolvet kiinnostuvat sittenkin mökistä ja etsivät mökkikirjasta tietoa, milloin täällä on mitäkin tehty. Ehkäpä itsekin joskus muistin pätkiessä nykyistä pahemmin etsin kirjastani tietoa, milloin rantasauna siirtyi nykyiselle paikalleen tai millaisia vadelma- ja kantarellisaaliita minäkin kesänä on saatu.

 

Löytyy mökkikirjasta toki ohjelista satunnaisellekin vierailijalle. Siinä neuvotaan, miten vaatimattoman mökkipaikan puucee, sauna ja tiskisysteemi toimivat. Annetaan ohjeita uunien lämmityksestä ja mökin siistiksi jättämisestä. Viime syksynä näkyy listatun, mitä eläimiä mökillä on nähty. Kukaties joku joskus tätäkin tietoa arvostaa, sillä aivan kaikkien pohjoiskarjalaistenkaan mökkien eläimistöön eivät kuulu hirvet, teeret, vesimyyrät ja mustakurkku-uikut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti