sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

Kirppariretken löytö




Kävin kirpparilla ja ostin Mitä missä milloin -kirjan vuodelta 1983, jolloin kirjoitin ylioppilaaksi. Kirjassa oli kiintoisa osio, ”Vuoden sanat”. Jotkut sanat elävät edelleen, joitakin emme enää tarvitse.


”Asidofiluspiimä” ja ”ympäristötaide” ovat edelleenkin käyttökelpoisia sanoja arjessa. Samoin on ”taajamamerkki”, jonka luulisi olleen osa arkeamme iät ja ajat, jopa paljon kauemmin kuin 40 vuotta.


Sitten on kovin ristiriitaisia sanoja, kuten vaikkapa ”rypälepommi” ja ”MBD”. Rypälepommit olivat kiellettyjä, mutta Venäjä otti ne käyttöön Ukrainan sodassa ja viimein Ukrainakin on saanut samoja katalia aseita käyttöönsä. MBD:llä viitattiin 1980-luvulla opiskellessani pieneen aivotoiminnan häiriöön. Diagnostiikan tarkentuessa ja kirjainyhdistelmän muuttuessa leimaavaksi siitä luovuttiin.


”CD-levy”, jota ei enää näe oikein muualla kuin kasvimaan yllä linnunpelokkeena, oli tuolloin uusi sana. CD:n jälkeen on musiikkia pakattu vaikkapa MP3-soittimille ja ties mihin pilviin omille soittolistoille kerättäväksi. Ei tämmöinen vinyylilevyn kultakaudella syntynyt noita kaikkia edes ymmärrä.


Uusia tautejakin aina löydetään. 1983 olivat ajankohtaisia ”Pogostan tauti”, ”Kawasakin tauti” ja ”Puolan tauti”. Pogostan taudin muistankin, koska se löydettiin ensi kerran Pohjois-Karjalasta, Ilomantsista. Siitä puhuttiin tuolloin osapuilleen yhtä paljon kuin nykyään punkin levittämästä Borrelioosista. Kawasakin tauti on lasten reumatauti, jonka Kawasaki-niminen lääkäri tunnisti jo vuonna 1967, mutta jostain syystä se oli Suomessa puheenaiheena 1980-luvun alussa. Puolan tauti taas ei ollut tauti ensinkään, vaan Puolaa tuolloin koetellut taloudellinen kriisi.


1983 elettiin ensimmäistä Urho Kekkosen jälkeistä vuotta. Esimerkiksi minulle Kekkonen oli ollut synonyymi sanalle presidentti, sillä koko elinaikanani ei meillä ollut ollut muita presidenttejä. Tuolloin puhuttiin ”Koivisto-ilmiöstä”. Koivisto sai presidenttinä laajaa kannatusta yli puoluerajojen ja se oli uutta. Käytössä on kuulemma ollut myös eräs tämän päivän ajattelussa varsin vaarallinen ilmaisu. Kekkosen jälkeisestä ajasta on puhuttu nimikkeellä ”Kolmas tasavalta”. Tämän ajan mielensäpahoittajat älähtäisivät kyllä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti