tiistai 12. syyskuuta 2023

Palveluammatti on aina palveluammatti

 


 

Olen palveluammatissa. Aina en ole mieltänyt asiaa näin, mutta nykyisin tunnistan asiantilan selkeästi. Palvelen varsinaisessa risteyskohdassa ja koetan olla avuksi paitsi lapsille ja kodeille, myös kollegoille. Aina toiveet ja avuntarpeet eivät ole kaikilla samanlaiset ja joudumme pohtimaan ja perustelemaan. Yleensä löydämme kelpo konseksuksen.

 

Perinteisemmin koulutyö on tunnistettu asiantuntijatehtäväksi. Silloin palveluaspekti jää työajatuksesta vähemmälle. Vanhastaan on ajateltu, että opettaja opettaa ja lapsen tehtävä on oppia. Opettajan auktoriteetistakin on puhuttu ja siihen tukeuduttu. Nykykoulussa keskustellaan, joustellaan, etsitään apukeinoja ja tuetaan. Koetetaan varmistaa, että oppijalla on myönteinen käsitys itsestään oppijana ja varmistellaan, että oppimiskokemus on myöteinen ja mukava.

 

Hyvä näin.

 

Perinteisemmissä palveluammateissa on asiakaslähtöisyyttä pidetty tärkeänä iät ajat. Asiakkaan arvostaminen lienee palvelukoulutuksen tärkein kulmakivi. Eikö silloin olekin niin, ettei asiakkaalle ”virnistely” ole soveliasta? Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun asioidessani apteekissa koin, että minulle naureskellaan! Asiakaspalvelija luetteli koneelta lääkkeitä, joita saisin jo Kela-rajoitusten puitteissa hankkia. Sanoin suoraan, että tänään minulla on vara ottaa vain nämä, jotka ovat ihan loppu. Ja asiakaspalvelija virnuili! Onhan se mahdollista, että mieleen tuli jokin kiva kotoinen juttu tai vaikka mukava biisinpätkä, mutta koin, että minulle nauretaan! Ai kamala, miten tuli kiire ulos apteekista. Olipa huono polvikin kerrankin yhteistyökykyinen, kun piti lähteä kiireen kaupalla autolle.

 

Uskon, että asiakkaan palveleminen paikan päällä ja pikaisesti voisi olla palvelukoulutuksen keskeistä agendaa sekin. Siis se, että palvellaan siinä paikassa mistä apua haetaan, eikä ohjata uudelle luukulle. Ilahduin kesän lopulla kovasti, kun jo käytyäni hukkareissun Motonetissa, menin hakemaan polttoaineletkua ruohonleikkuriin paikallisesta liikkeestä. Nuori mies leikkasi tarpeisiini riittävän pitkän pätkän letkua ja laati siihen sopivat kiinnikkeetkin. Ei usuttanut eteenpäin, vaikkei settiä pussiin pakattuna löytynytkään; toimi luovasti ja sai kanta-asiakkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti