sunnuntai 24. syyskuuta 2023

Rapakiven remppamuorin mietteitä

 


Minun pitäisi kaiken järjen mukaan olla suht koht kelvollinen remppaaja. Ainakin, mikäli remppaamisen taidot olisi opittavissa tv-ohjelmista. Viime vuosina olen neuloessani katsonut lukuisia remppa- ja rakennusohjelmia, jotka ovat sijoittuneet Ruotsiin, Kanadaan, Australiaan, Uuteen Seelantiin ja välistä jopa Suomeenkin. En silti lähde tekemään tarjousta remppaurakasta, sillä huomioni on saattanut kiinnittyä epäolennaisuuksiin, kuten siihen miten hupsusti Australiassa rakennetaan. Eihän kukaan Suomessa rakentaisi taloa korkeille metallijaloille, sisäpuoli sisustusta myöten valmiina ennen kuin kämpässä on kattoa taikka ulkovuorausta. Olen havainnoinut myös Grand designs -ohjelman käsittämättömiä jääräpäisyyden osoituksia, joissa halutaan tehdä betonitalo tai kivilinna tiettömän taipaleen taakse, eikä kyetä mukauttamaan suunnitelmaa, vaikka kaikki potkii vastaan; rahat ovat loppu ja rakentaja uupumuslomalla. Täytyykö aina olla niin ”great” ja ”grand”, ettei jaksa edes nauttia uudesta kodista? Eikö ”cosy” ja ”homely” ole enää mitään?

 

Meillä on perheenä rakennuskokemusta kolmen omakotitalon, useiden piharakennusten ja yhden pikkuruisen hirsimökin verran. Jokainen projekti on ollut ihan vain ihmisen kokoinen ja siltikin, paitsi rakas, myös raskas. Juuri ennen valmistumista on saattanut tulla väsymys ja väsyneeseen kehoon on iskenyt vuosisadan lentsu, joka on osunut pahimmoikseen muuttoviikonloppuun. Rahakin on ollut tiukalla ainakin loppumetreillä ja hyvän tovin rakennuksen valmiiksi saamisen jälkeen. Siitäkin huolimatta, ettei kertaakaan ole räjäytelty kalliota uima-altaan taikka kellarin toivossa eikä edes rahdattu rakennustarvikkeita proomulla saareen.

 

Suomalaisten onnellisuuden taustalla on kuulemma vähään tyytyminen. Meillä ei perinteisesti ole tavoiteltu pilvilinnoja eikä kuuta taivaalta, vaan on tyydytty ”ihan hyvään”. Silmiini osui tutkimus, jonka mukaan nuorison pahoinvoinnin taustalla saattaa olla amerikkalaisen unelman rantautuminen Pohjolaan. Nuoret laittavat riman itselleen kovin korkealle, koska ovat kuulleet ympäristöstään mantraa: ”Maailma on teidän! Kaikki on mahdollista, jos vain uskot itseesi ja työskentelet tavoitteittesi suuntaan.”

 

Rakkaat nuoret: ihan tavallinen hyvä riittää!

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti