maanantai 18. syyskuuta 2023

Samoilua syksyisessä sienimetsässä

 



 

Minä syksyn lapsena

nautin sateesta ja pimeästä,

neulomisen luomasta harmoniasta

ja lukemisen rauhasta,

kynttilän pienestä liekistä,

takkatulen loimusta ja lämmöstä.

Odotan, että pian päästään

lokakuun harmaaseen syliin.

 

Minä olen oikeasti syksyn lapsena niin ihastunut syksyyn, että joka syksy päädyn kirjoittamaan jonkinmoisen ylistyksen syksylle. Tänä syksynä mietin sieniretkelläni, etteivät suomen kauniin ja rikkaan kielen sanat riitä sittenkään kuvaamaan sitä ihanuutta, minkä voi kokea syksyisessä metsässä.

 

Sumuisena sunnuntaina suuntaan kumpparit jalassa ja punainen ämpäri käsipuolessa sammaleiseen metsään. Nautiskelen hitaista askelista ja satunnaisten sienten löytämisestä. Henkäilen raikasta hapekasta syysilmaa, jota riittää ja riittää. Saalis ei ole lopulta se tärkein, se on vain iso ylimääräinen ilo. Tärkeintä on hidas ja meditatiivinen liikkuminen metsässä. Luontoa kunnioittaen ja siitä nautiskellen. Miten voikaan metsä rauhoittaa, tasata paineita ja antaa uutta energiaa. Jo metsän sisään astuminen laskee sykettä ja verenpainetta, elimistöön syöksähtää saman tien iso annos endorfiineja ja muita mielihyvähormoneita. Metsässä on suomalaisen hyvä olla.

 

Tällä elämänkokemuksella metsän hyväätekevän vaikutuksen tietää jo niin hyvin, että sinne haluaa laittautua, vaikka moni asia tappelisi vastaan. Aivan sama, vaikka vähän tihuuttaisi vettä. Sehän on pelkkä pukeutumiskysymys. Mitä siitä, jos metsässä on sakeanaan hirvikärpäsiä. Kiedotaan päähän tiukka huivi – hätätilassa ja huivin puutteessa se tekaistaan vaikka tyynyliinasta. Väliäkö sillä, että nivelrikkoinen polvi kipuilee. Pois tullaan vaikka takaperin kontaten. Metsään on päästävä.

 

Tutkimusten mukaan metsän myönteiset vaikutukset on saavutettavissa jo parinkymmenen minuutin metsäretkellä. Terveyshyödyt koostuvat monesta osatekijästä. Keskeisenä nähdään stressitilanteista palautuminen luonnossa. Liikkuminen luonnossa parantaa mielialaa, koettua terveyttä ja kuntoa sekä jopa itsetuntoa. Tärkeää on sekin, että luonnosta nautitaan eri aistien kautta. Metsien terveyshyödyillä nähdään olevan merkitystä jopa kansanterveyden edistämiselle.

 

Korona-aikoina suomalaiset löysivät liikuntasaleikseen metsät. Jatketaan samaan malliin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti