torstai 7. joulukuuta 2023

Tahvo-tontun toilauksista

 



 

Meillä on vuosien ajan seikkaillut ystävällinen talon tonttu, Tahvo. Tahvo on selvästikin sekoitus muinaisista tontturoduista, sillä hänestä ei oikein saa selkoa, onko hän metsätonttu, saunatonttu vaiko sittenkin tupatonttu. Hän on kotonaan ainakin noissa kaikissa ympäristöissä. Hänestä on päästy näkemään vain pieniä punanutun vilahduksia. Kerran puuliiterin peränurkassa puupinojen päällä ja toisen kerran Rapakiven torpan katon rajassa, tikkaiden ylimmällä pienalla.

 

Viesteissään Tahvo sen sijaan on kertonut elämästään enemmänkin. Olemme ymmärtäneet, että hän asuu pääosan vuotta metsässä omassa mökissä. Loppusyksystä ilmojen kylmetessä hän muuttaa aina Rapakiven torpan läheisyyteen ja joulun jälkeen tammikuussa palaa jo mökilleen. Pelkää näet, että hänen punainen nuttunsa erottuu liian selvästi hankea vasten, eikä hän onnistu pysyttelemään piilossa.

 

Rapakivessä Tahvo käyttää toisinaan talon etuja hyväkseen, mutta muistaa aina maksaa käyttämistään palveluista. Joka syksy hän on ilmaissut tulonsa käymällä saunassa. Kiitokseksi saunan löylyistä ja puhdistautumisen mahdollisuudesta hän on jättänyt lapsille namia saunan tuloilmaputken suulle. Käyttää ilmeisesti sitä reittiä liikkumiseen. Tänä syksynä Tahvo kertoi pesseensä punaisen takkinsa ja lakkinsa Rapakiven pyykkikoneessa ja lapsia odottivat kiitokseksi tarkoitetut pikkuruiset rusinalaatikot ja viesti pyykinpesukoneen kulmalla. Rapakiven torpan takan vieressä on ollut laatikko, jossa on pikkuruisia verstaassa syntyneitä puupaloja sytykkeeksi. Yhtenä yönä laatikko oli kadonnut ja tilalla oli minikokoisia karkkikeppejä ja viesti, jossa Tahvo kertoi tarvinneensa puut oman mökkinsä lämmittämiseen. Rohkeinta Tahvolta oli se, että hän oli viettänyt yhden yön tuvassamme. Hän oli nukkunut vanhassa kätkyssä, johon olin asetellut koko laajennetun perheemme tonttuina. Tahvolle oli tullut niin lapsuus mieleen ja hän oli kaivannut omiensa joukkoon.

 

Aiempina vuosina Tahvo on antanut ideoita kivoihin lauantaipuuhiin; jättänyt askarteluvinkkejä tai vinkannut kyläkodan makkaranpaistopaikasta retkikohteena. Aivan kuin hänestä olisi tulossa tutumpi ja rohkeampi. Ehkä olemme saavuttaneet Tahvon silmissä luottamusta. Annamme hänelle tilaa ja rauhaa, suhtaudumme arvostavasti, sovimme elämään Rapakiven tontilla ja talossa sovussa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti