keskiviikko 20. joulukuuta 2023

Simulointia

 


 


Simulointi on sitä, että testaillaan asiaa turvallisissa oloissa. Lentäjät harjoittelevat tietokonesimulaattoreissa todellisuutta jäljitellen. Myös tulevaisuuden ennakointi on simulointia.

 

Meillä on ollut tilaisuus simuloida lähestyvää vanhuutta. Puolisko on sairauseläkkeellä ja minä olen ollut pitkällä sairauslomalla. Puoliskolle osui rankka versio koronasta aivan siihen samaan syssyyn, kun olin isossa leikkauksessa. Olimme siis molemmat kovin avuttomia ja ulkopuolisen avun varassa.

 

Oli hienoa huomata, miten jälkikasvumme tiivisti rivinsä ja asettui ”vanhusten avuksi”. Kuopus soitteli ja viestitteli ahkerammin kuin muulloin ja kuulosteli vointiamme. Kyseli lääkärin tarvetta ja toimi apunamme etänä. Keskimmäinen hoiteli kauppa- ja apteekkiasioita ja piipahteli muutaman kerran viikossa ”viihdytysjoukkojen” kanssa meitä tapaamassa. Laittoipa välillä ruokaakin ja toimitti meille annokset kotiin. Suurin taakka meistä tietysti oli esikoiselle. Hän hoiteli, paitsi kauppa-asioita työmatkallaan, myös kiinteistöhuoltoa ja lähihoitajan tehtäviä. Eipä meistä ollut sen enempää lumitöihin kuin lämmityspuiden hakijoiksi. Kaikki kaatui esikoiselle. Samoin ensimmäisten päivien lääkepussukan, teekupin ja jaffalasin toimittamiset käden ulottuville nojatuolin ääreen.

 

Tuumasimme, että tässä simuloidaan vanhuutta. Hoivapaikkoja on nykyään enää kovin vähän ja hoivan tarpeen pitää olla tosi suuri ennen kuin avun piiriin pääsee. Ja toki jokainen haluaakin pärjätä kotonaan mahdollisimman kauan. Varmasti asumme vielä tukipalveluita ja hoivaa tarvitessamme tässä kotona. Luultavasti ostamme apua yksityisiltä palveluntuottajilta. Tuottaako joku meille kiinteistönhuoltopalvelut; ruohonleikkuusta lumitöihin ja polttopuihin takan kupeeseen? Saammeko tilata tuoreita aterioita joltakin ateriapalveluyrittäjältä? Menumat kuulostaa minusta edelleen liian kliiniseltä ja kylmältä. Onko kauppa- ja apteekkipalveluiden tuottaja jo kolmas yrittäjä?

 

Meillä Suomessa väestö on ikääntymässä kovaa vauhtia. Vanhusten ympärille on syntymässä uusia työtehtäviä. Ihan vain ilmaisena vinkkinä kaikille yritysideaa hautoville lähihoitajille ja hoiva-avustajille ynnä ruokapalveluiden parissa toimiville: vanhuksissa on tulevaisuus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti