Ajatella, että keväällä joulupöydän kunkku on vielä söpö
possu. Nykyisin toki enää kovin harvoin kenenkään ihmisruoan tähteitä popsiva
kesäpossu, kuten maalla vielä minun pienenä ollessani. Tätä nykyä siat kasvavat
asialle omistautuneissa lihotussikaloissa täsmällisesti ravittuina ja huolellisesti
valvottuina.
Syksyn lopulla siat teurastetaan ja takajalka saa uudeksi nimekseen
”joulukinkku”. Useinmiten kastajaiset tapahtuvat suolavedessä, joten kaupan
pakastealtaasta kotiin paistettavaksi kannettu tuhti lihapaketti on jo
valmiiksi maustettukin. Meidän perheen makuun suolaa on vallan liikaa ja
siksipä sulattelen kinkun isossa vesikattilassa, useaan kertaan vettä vaihtaen.
Kinkun paistossa on monta koulukuntaa. Joku vannoo
ruiskuoren ja leivinuunin nimeen, joku on tottunut käyttämään paistopussia ja
sähköuunia. Onpa niitäkin, jotka taitavat kinkun savustamisen eli palvaamisen
niksit. Myös kinkun keittämisestä huhutaan.
Kun liha on konstilla taikka toisella saatu kypsäksi, alkaa
armoton ralli aikaa vastaan. Kinkku on saatava hyödynnettyä jossakin
tolkullisessa ajassa niin, ettei se ehdi pilaantua.
Sulanut kinkkurasva otetaan talteen. Se purkitetaan ja
jäähdytetään sekä toimitetaan biodieselin tarpeiksi. Eihän kukaan enää niin
tuhtia rasvaa itse syö, mutta on ihana olla mukana tekemässä ekotekoa, jossa
rasva päätyy hyötykäyttöön.
Pääosa kinkusta tulee toki joulun aikaan syötyä leivän
taikka karjalanpiirakoiden päällä. Mutta joka vuosi todetaan, että liika on
sentään liikaa possunpakaraakin, kun joulun yltäkylläiseen pöytään pyrkivät
myös karjalanpaisti ja lämminsavulohi.
Ensimmäiseen arkipäivään päästyä aloitetaan loppukinkun
pilkkominen ja kuutioiminen. Vaikkapa nyt vain sen vuoksi, että saadaan
vapautettua jääkaappiin tilaa. Ensin irrotetaan potka koiralle. Saa siihen
jäädä vähän lihaakin kiinni, vaikka se eläimelle niin kovin tiukkasuolaista
onkin. Siistit kauniit siivut siirretään yhteen muovirasiaan ja ne syödään
vielä leivänpäällysleikkeleinä. Pienet murut kuutioidaan vieläkin pienemmiksi
ja nimetään joko pizzatarpeiksi taikka hernekeiton ryydittäjiksi. Perinteisesti
pizza syödään uutena vuotena ja hernekeitto loppiaisen jälkeen härkäviikoille
päästyä.
Kinkusta on moneksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti