maanantai 1. tammikuuta 2024

Uuden vuoden toive

 




Tämän vuodenvaihteen kohdalla en uskalla ennustella mitään, mutta kyllä minulla toive alkavalle vuodelle olisi. Tämä toive on suuri, sen ymmärrän, mutta olisihan se perin toivotonta, jos ei uskaltaisi edes toivoa!

 

Venäjän ja Ukrainan sota pitäisi saada loppumaan ja rakennettua rauha Euroopan sille kulmalle.  Muuten pelkään sapelinkalistelun siirtyvän seuraavaksi tänne, sillä niin tehokkaasti Suomesta nyt vihollista ja kansanmurhaajaa Venäjällä rakennetaan. Näin ollen rauhan avittaminen Ukrainaan on mitä suuremmassa määrin meidänkin asiamme. Ehdotankin siis, että nykyinen presidenttimme Sauli ja presidenttiehdokas Pekka yhdistävät voimansa ja lähtevät rauhansovittelumatkalle.

 

Naapurimaan pääpäällikkö ei tätä nykyä ole tervetullut kovin moneen maahan. Tiedän, että itänaapurissa meitä pidetään vihamielisenä maana, eikä suomalaisilla tietysti ole haluja sinne ehdoin tahdoin mennäkään, joten neuvottelut pitäisi järjestää puolueettomalla maalla. Ja livenähän tapaaminen pitäisi järjestää, sillä Teamsillä taikka muilla etäyhteyksillä tavatessa ei ole varmaa tietoa, kuka Putinin hahmoista neuvonpidossa on.

 

Tätä nykyä valtiot ovat puolensa valinneet. Putin taitaisi päästä vain Turkkiin ja hyvänä päivänä mahdollisesti Unkariin. Meille molemmat pistivät sen verran kampoihin Nato-kohdassa, etten osaisi nähdä maaperää neutraalina, saati suopeana. Ehdottaisinkin, että tapaaminen järjestetään Etelänapamantereella, tai jos se tuntuu Venäjän mielestä liikaa amerikkalaismiehitetyltä, niin sitten Pohjoisnavalla. Kylmyys ja infrastruktuurin puute sopivat kummassakin paikassa vertauskuvaksi tilanteesta. Kyllä on ukrainalaisillakin ankeaa!

 

Haavisto sanoi yhdessä presidentinvaaliohjelmassa, että sovittelu alkaa aina kuuntelusta. Kuunnella pitää loppuun saakka, sillä lopussa saattaa tulla jokin sovun siemen, josta rauhaa pääsee neuvottelemaan. Annettaisiin siis Haaviston kuunnella ensin kumpaakin Vladimiria erikseen, jos sitten vaikka suostuisivat saman pöydän ääreen ja myöntyisivät peruuttamaan pikkuisen vaatimuksistaan kumpikin ja saisivat Saulin ja Pekan avustuksella käyntiin keskustelun tilanteen vakauttamisesta ja rauhaan palaamisesta.

 

Näillä toiveilla vuoteen 2024.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti