perjantai 12. tammikuuta 2024

Maailman onnellisimman kansan negatiivisuudesta

 



 

En toki kuvittelekaan, että onnellisuus olisi staattinen ja koko ajan päällä oleva olotila – eihän se silloin miltään tuntuisikaan. Silti ihmettelen, mikä ihme meitä vaivaa aina somessa. Siellä nimittäin negatiivinen todellisuus puskee pintaan niin valtavalla voimalla, ettei mitään rajaa. Tuntuu siltä, että ryhmä kuin ryhmä, niin aina sinne löytyy joukko ”nillittäjiä” ja ”määkijöitä” – heitä, jotka tulevat paikalle vain marisemaan ja ärsyttelemään.

 

Naamakirjan viestivirrassa osui eräänä aamuna aamuteellä silmiin Sepon ilmoitus. Seppo ilmoitteli aivan asiallisesti myyntiin itselleen ylimääräistä, uutta valkoista työmaakypärää kuulokkeiden kera. Ja ensimmäinen kommentoija oli varmaan saanut liian laihaa aamukahvia ja luultavasti vetänyt senkin väärään kurkkuun ennen kuin näpytteli kommenttinsa: ”Johtajakypärää ei ainkaan Tre alueella saa käyttää kuin paskapäät ja kuka nyt omiin hommiin kaipais? Kuitenkin aina saa ilmaisen töistä. Itelkin nuit nurkat väärällään.”

 

Eikös se olisi loogista, että myynti-ilmoitukseen vastaa kiinnostunut ostaja, eikä se, jolla jo on ”nurkat väärällään” kyseisiä tuotteita?

 

Puolisko on kertonut poistuneensa paristakin hänelle mieluisasta fb-ryhmästä, juuri tämän samaisen ilmiön takia. ”Savustajat”-ryhmässä ja ”Itse tehdyt koneet ja laitteet” -ryhmässä oli kuulemma liikaa itseriittoisia besserwissereitä kyseenalaistamassa ja valistamassa.

 

Minun kokemukseni mukaan ”Iloinen villasukka- ja neuleryhmä” on nimensä mukainen porukka, jossa ei moitita toisten tekeleitä taikka osoitella virheitä. Siellä on iloinen ja kannustava meininki. Sama on tyyli ”Polvi ja lonkka keinonivelryhmässä”, jossa tyypillisesti kysellään vertaistukea omiin ihmetyksiin ja aprikoidaan, onko oma tilanne normaalin rajoissa vai pitäisikö olla huolissaan. Ystävällistä vertaistukea ja kannustusta saa jokainen. Eräs tuttavani tiivisti asian oivaltavasti: ”No, siellä te olette kaikki samassa jamassa. Mutta annas olla, jos tulisi joku joka olisi syväkyykännyt kahden viikon päästä?!”  Kylläpä varmaan siitä epäilyä viriäisi.

 

Vanha viisaus ”jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole hiljaa” sopisi kyllä vielä tänäkin päivänä ohjenuoraksi some-toimintaan.

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti