maanantai 22. tammikuuta 2024

Mielen voima

 



Mielen voisi nimetä lihakseksi, sillä sillä on voimaa kuin suurella reisilihaksella ainakin. Tämmöistä tulin pohtineeksi meidän kulttuuripainotteisen viikonvaihteemme aikana.

Katselimme Timo Ruuskasen käsikirjoittaman ja esittämän, Tapio Rautavaarasta kertovan yhden miehen teatteriesityksen ja minulle jäi tuntuma, että hän ponnisti pitkälle juuri henkisin voimin. Koululääkäri sanoi pienelle Tapiolle, että tämän täytyy käydä urheilemaan, ”tai tulee noutaja”. Asiasta painajaisiakin nähnyt Rautavaara alkoi urheilla aktiivisesti ja saavutti lopulta Olympia-kultaa keihäänheittäjänä. Appiukko ei olisi kelpuuttanut Rautavaaraa vävykseen tämän köyhän taustan takia. Taisi siis olla näytön halua siihenkin suuntaan. Autot ja omakotitalo lienevät olleet paitsi tarvehankintoja perheelle, myös tapa ilmentää pärjäämistä ja menestymistä apelle. 

Entä sitten Myrskyluodon Maija!? Ei ollut Maijalla millään muotoa helppoa, mutta tarve pitää perhe hengissä karulla luodolla auttoi keksimään konstit ja selviämään haasteista. Tiina Lymin uusi elokuvaversio on huikean hyvä ja suositeltava katsottava niin entisen version nähneille kuin tarinaan vihkiytymättömillekin.

Aivan sama henkinen kantti oli avain selviytymiseen holokaustin aikanakin. Kuinka kukaan muuten olisi kyennyt piilottelemaan ja selviytymään hengissä kaupungin alla viemäristössä. Näin kuitenkin tapahtui todellisuudessa ja parhaillaan minulla luvussa olevassa Pam Jenoffin kirjassa ”Nainen ja sininen tähti”.

Henkisten voimien ja mielen virkeyden merkitystä olen miettinyt myös perheen ja tuttujen sairastelukohdissa. Jos pystyy säilyttämään sairastaessakin valoisan mielen, kuluu sairasteluaika kevyemmin - ja eiköhän vain paraneminenkin sujune silloin paremmin. Ajattelen, että jos mieli vajoaa ajatuksiin ”Paskat – eihän tästä tule mitään!” pysähtyy tai hidastuu paraneminenkin. Jos sen sijaan onnistuu löytämään kiintoisaa sairasteluajan ajanvietettä ja näkee toipilaspäivissäkin merkityksellisyyttä, on tilanne toinen. Jos toipilasaikana innostuu opettelemaan uuden käsityömallin tai kykenee vaikka siivoamaan kaappeja –  saa aikaiseksi homman, johon ei työn ohessa ole ollut aikaa, tuntuu aika mielekkäältä.

Mielenterveyteen ja mielen valoisuuteen kannattaa siis panostaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti