sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Haveriset Unkarissa 2001 vs. Race across the World Suomi

 




 

Telkkarissa on pyörinyt kevätkaudella monta kivaa seikkailuohjelmaa. Toden totta - sellaiseksi on elämä mennyt, että seikkailut pitää katsella tv:stä! Suuri seikkailu, Farmi ja Race across the World Suomi olivat kaikki minusta kiinnostavia. Selviytyjät ja Erikoisjoukot jätin katsottavista pois.

 

2000-luvun alussa ensi kertaa tehty Suuri seikkailu oli nyt lämmittelykierroksella aivan liian hidastahtinen. Kahden jakson jälkeen luovutin, enkä palannut enää kauniisiin Lapin maisemiin mökki- tai telttamajoituksesta kisaajien pariin.

 

Farmi oli jälleen mainiota viihdettä. Maalaistalon kasvatille monet asiat olivat tuttuja ja siksi kiinnostavia. Topakkaa Miina Äkkijyrkkää olisin katsellut mielelläni kauemminkin, mutta hän ei suurena taiteilijapersoonana tainnut mahtua formaatin luomiin raameihin.

 

Race across the World Suomi oli katsomistani kuitenkin kaikkein paras. Matkalle mahtui muutama tuttu kaupunki ja paljon kauniita maisemia. Vaan, mikä seikkailu se on, jossa tuotannon väki on koko ajan katsomassa perään ja matka etenee lyhyinä etappeina? Tämän ajan ihmisille matka ilman luottokorttia ja kännykkää on seikkailu.

 

Hakematta tuli mieleen oikea seikkailureissu ilman kuvausryhmää, tuotantotiimiä ja valmiiksi mietittyjä etappeja. Meidän vuonna 2001 Unkariin tehty perhematkamme oli todellinen seikkailu. Luottokortitta olimme matkassa, käteistä oli varmaan reilu tuhat euroa ja matkalaisia viisi. Nuorin reissulainen oli 5-vuotias. Omat tärkeät tavaransa kantoi jokainen omassa selkärepussaan ja isoista vaatepakaaseista vastasimme me aikuiset. Paljon kuljettiin junalla ja kävellen, taksia ei juuri käytetty. Yövyimme hotelleissa, leirintäalueilla ja kerran onnistuimme paikallisen asukkaan avustuksella vuokraamaan Balatonilta peräti pikkuruisen rantamökin. Kolmen viikon aikana nähtiin Pécs, Balaton, Egri ja Budapest ynnä paljon muuta. Reissusta jäi niin paljon muisteltavaa, että yhä vielä palaamme keskusteluissamme tuohon matkaan. Muistelemme puoliskon osallistumista omenankorjuuseen, leirintäalueella tehdystä makkaranuotiosta saatuja sakkoja, sillan alla nähtyä kodittoman asumusta ja kuopuksen puhki käveltyjä sandaaleita.

 

Kohti uusia seikkailuita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti