Meillä ruoan rooli on luoda turvallisuuden ja tuttuuden
tuntua. Ruoka ei ole asia, jossa meillä lähdettäisiin eksoottiselle ulkomaan
seikkailulle tai villeihin kokeiluihin. Kotiruokana maistuvat lapsuuden
makumuistot karjalanpaistista ja makaronilaatikosta alkaen. Nachopeltiä ei
meillä ole kokeiltu ja tuskin kokeillaankaan. Juhlahetkiin savustetaan lohta
tai grillataan kotimaista possua.
Viikko sitten perjantaina käsissäni oli kaksi aikauslehteä.
Kummassakin oli ruokaohjeita. Aloin jo epäilemään lukemisen taitoani, kun
koetin hahmottaa aterioiden nimiä: ”persikkaglaseeratut ribsit,
varsiparsakaalit ja peruna-aioli”, ”green goddess -keitto”, ”linssitabbouleh”
ja ”red velvet -donitsit” esimerkkeinä.
Onko tämä nyt sitä ”finglishiä”; suomen ja englannin kielen
sekoitusta? Jotain tuttua nimissä aina oli, mutta loppuun asti ymmärtämättä
jäi. Sen verran olen lukemistani rompsuista oppinut, että glaseerauksen luulen
olevan jotain kiiltävää pintaa. Aioliin tutustuin aikoinaan Kanarialla
matkatessamme. Mutta, thank good – mitä on green goddess taikka
linssitabbouleh? Punaisen sametin käyttäisin joulumekkoon taikka jouluisiin
tyynynpäälisiin ennemmin kuin donitsin päälle.
Meidän kotiruoillamme on kotikutoiset nimet. Perhe tuntee hyvin
nimillä komeilemattomat sortit; ”köyhälistön” ja ”homehirven”. Köyhälistö on
makaroni-jauhelihamössöä ketsupilla höystettynä. Tämä ruoka voidaan nimen
vaihtumatta valmistaa myös käyttäen säilykelihaa taikka lenkkimakkaraa. Sortin
nimi ei vaihdu, vaikka sekaan heittäisi vielä herkkusieniäkin. Homehirvi saa
nimensä Aura-juustosta. Tähän talvisen sunnuntain herkkuun ei tarvita muuta
kuin hyvä pala hirven paistia, reilusti sipulia, aurajuustoa ja kauraista
ruokakermaa. Uuni hoitaa loput ja sortti tarjoillaan perunoiden kera.
Loppupäivän saakin köllöttää vatsansa vieressä.
Ruokaan voi suhtautua niin monella tapaa. Itse haluan tietää
mitä syön ja siksi arvostan mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa. Kala ja
peruna kera Valion voin on kesän paras eväs. Talvella maistuu kotimainen possu
taikka nauta kera Suomessa kasvaneiden perunoiden ja porkkanoiden. Eksotiikkaa
saadaan ihan riittävästi harvinaisherkkuna syödystä pizzasta. Merta edemmäs ei
tarvitse lähteä kalaan varsinkaan ruokaa hankkimaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti