keskiviikko 1. toukokuuta 2024

Tabu

 



 

Televisiossa pyörii sarja nimeltä ”Tabu”, jossa näyttelijä Pekka Strang tapaa eri tavoin vammaisia tai muuten poikkeavia ihmisiä pikkuloman merkeissä. Strang tutustuu heihin ja heidän maailmaansa iloineen ja haasteineen. Hän rohkenee tutustumisen myötä kysellä varsin rohkeitakin kysymyksiä ja saa kysymyksiinsä sangen suorasukaisia vastauksia. Lopuksi Strang tekee stand up -tyyppisen huumoriesityksen, jossa nauretaan hänen uusien, eturivissä istuvien ystäviensä kanssa – ei niinkään heille.

 

Puolisko tunnisti aiheen heti ensimmäisestä ennakkomainoksesta. Oltiinhan Rapakiven mummon 36 vuotta sitten parityönä valmistuneen graduaiheen äärellä. Silloiseen Joensuun Yliopistoon tehty gradumme tutki vammattomien nuorten opiskelija-aikuisten ja eri tavoin vammaisten aikuisten asenteita ja suhtautumista vammaisista kertovaan huumoriin.

 

Tutkimuksessamme kävi ilmi, että vammattomat asennoituvat vammaishuumoriin varautuneemmin kuin vammaiset itse. Omat ennakkoluulomme ja epätietoisuutemme vaikuttavat varmasti asiaan. Vammattoman mielestä vammaishuumori oli usein osoittelevaa ja loukkaavaa, kun taas vammaiset henkilöt kokivat, että vitsin avulla voidaan kiinnittää huomiota arkoihin asioihin, tehdä vammaisasiaa tutuksi ja avata väyliä rakentavalle keskustelulle.

 

Vappupäivänä katselin kaksi siihen mennessä julkaistua ”Tabu”-sarjan jaksoa. Totesin, että sarjan konsepti on kiinnostava ja sarja on loistavasti toteutettu. Toisaalta mikään ei ole muuttunut sitten 1980-luvun. Asia on edelleen tabu; aihe, josta ei sovi vitsailla. Yhä edelleen vammaishuumori koetaan lähtökohtaisesti pilkanteoksi. Erityisesti silloin, jos vitsin kertoo vammaton ihminen. Vammaiset ihmiset itse ovat asiansa kanssa sinut. He kertovat hupaisia sattumuksia arjen haasteistaan tai vitsailevat puutteistaan varsin roisistikin. Heillähän onkin asiaan tekijänoikeus, copyright. ”Tabussa” he luovuttavat tekijänoikeuden hetkeksi Strangille.

 

Suuri oivallus on se pieni ero; nauretaanko yhteisen ymmärryksen vallitessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä vammaisen kanssa, vai nauretaanko ilkkuen tai osoitellen vammaiselle - kukaties vieläpä hänen selkänsä takana.

 

Lämmin suositus sarjalle. Se löytyy Katsomosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti